sunnuntai 11. joulukuuta 2022

ECCE EGO IV

 Ovatko roomalaiset numerot hallussa? Tämä on NELJÄS osa sarjaa, jota kirjoitan vanhojen päiväkirjojeni pohjalta. Juuri hiljattain kuuntelin podcastia homohistoriasta ja tajusin jotain: joskus ennen vanhaan ajattelin, että pitäisi jättää jotain itsestään maailmaan, jokin jälki tai perintö, mutta luovuin tästä ajatuksesta edellisen puolisoni kuoltua, ja tulin siihen tulokseen, että tärkeintä on vain elää paras mahdollinen elämä, jotta voi olla tyytyväinen itseensä. Niinhän se on, mutta nyt tajusin että koska joka tapauksessa olen toivonut päiväkirjani lahjoitettavan kuoltuani Työväenmuseolle, ja vaikka se minusta saattaa tuntua vaatimattomalta, se voi olla erittäin tärkeää - minua itseäni suurempaa. (Ei sillä, että tässä sarjassa vielä pitkään aikaan mitään erityisen "homoa" tapahtuisi, ellei lasketa mainintoja tv-ohjelmista yms.) 

1992 laadin kalenteriini Top 10-listan seuraamistani tv-sarjoista joka kuukausi, mutta se alkoi olla niin yksitoikkoista, että päätin jättää ne pois tästä julkaisusta: aina löytyi sarjoja, joita en edes muista enkä kyennyt löytämään niistä tietoa netistä... joka kuukaudelle kun ei mitenkään saanut kymmentä ikimuistoista sarjaa kokoon, vaan täytyi lisätä täytettä, "kyllähän tätä katsoo, paremman puutteessa." 

Joka tapauksessa olemme siis vuodessa 1992, josta tuli yksi käännekohta elämässäni... Jos edellisinä vuosina maailman uutiset olivat etualalla muistiinpanoissani kun omassa elämässä ei tapahtunut paljoakaan, nyt on toisin. Nyt vihdoinkin minulla alkaa olla myös valokuvia tuolta ajalta! 

Tammikuussa 1992:
minä silloisine kiharoineni
Kuten aina kun olen maininnut Perheniemen ev. opiston, niin nytkin on paikallaan lisätä huomautus: opisto ei ole tänä päivänä entisensä. Kaikki vanhat tutut linjat ovat poissa - ja niiden myötä koko se vapaa ja avara henki, joka silloin vallitsi: muuan ystäväni kertoi lukeneensa nettikeskustelun, jossa iloittiin siitä että opisto on nyt "puhdistettu"! Tänä päivänä se on "raamattuopisto"; sellaiseen en olisi koskaan mennyt, enkä voi sitä enää suositella. 

On mielenkiintoista, että vaikka olin 22 vuotias, niin nyt kun muistelen ja ajattelen asiaa, rakkaus, parisuhde, oli jotain mitä minä en edes tainnut kaivata tuolloin, enkä osannut tosissani ajatellakaan. En olisi tajunnut vaikka se olisi iskenyt minua vasten kasvoja. Pitkälti 20-jotain vuotiaana moni tilanne meni minulta täysin ohi, koska en osannut tulkita sitä sillä hetkellä. Olin monella tapaa hyvin naiivi.  Ystävyys sen sijaan oli jotain jota kaipasin ja idealisoin. Tuohon aikaan monet suosikkielokuvani, jotka koskettivat minua, kertoivat nimenomaan ystävyydestä. Ja se astuikin elämääni uutena ja tuoreena (mutta ei ristiriidattomana) todella pitkästä aikaa! 


- Ihmisen onnentilaa heikontaa hänen tunteensa menneestä ja tulevasta. Hänen läsnäoleva hetkensä kärsii aina jonkun verran muistosta ja toivosta. (E. & J. de Concourt)


1.1.1992 Meillä on jo 42 itsenauhoitettua videokasettia ja kolme viikottaista sarjaa, jotka nauhoitetaan.

4.1.1992 Ruokana misokeittoa.

5.1.1992 Ruokana soijapyörykät + kevyet ranskalaiset.

6.1.1992 Loppiainen, eli pyhäpäivä, ensimmäisen kerran 20 vuoteen perinteisellä paikallaan.

Ruokana kasviskiusaus. Tänä vuonna päätin merkitä ylös, mitä olen tehnyt ruoaksi päivittäin. [Mutta en tietenkään ala niitä luettelemaan joka päivän kohdalla tässä kirjoituksessa! Eiköhän tullut jo selväksi, että olin kasvissyöjä.] 

13.1.1992 MTV 1: Stephen Kingin osittain omaelämäkerralliseen romaaniin [itse asiassa se on novelli!] perustuva elokuva "Stand by me - viimeinen kesä" (USA 1986). [Elokuva on edelleen yksi parhaista ikinä! Mukana oli River Phoenix, idolini ikuisesti. Olisiko ollut ensimmäinen elokuva, jossa hänet näin?] 

Stand by me - traileri


14.1.1992 Suomi on nyt läntisten teollisuusmaiden kallein maa ja täällä syödään maailman kalleinta ruokaa. Ei mikään uutinen.

Haikea tunne tuli eilisen filmin lopussa, se sai ajattelemaan omaa elämääni. Näytin Mikallekin [veljeni] eilisen filmin, ja taisi pitää siitä. 

15.1.1992 Nyt käydään vilkasta keskustelua, pitäisikö Suomen liittyä Euroopan Yhteisöön, EY:n. Etuina mm. työllisyyden kasvu, hintojen lasku. Haittoina esim. maataloustuotannon lasku, kansallisen päätäntävallan kaventuminen. Asiasta aiotaan kansanäänestystä. Itse olen liittymisen kannalla. 

Katsoin kolmannen kerran "Stand by me:n" ja Mikakin halusi nähdä uudelleen!

21.1.1992 Jouni [kaveri] tuli ruokatunnillaan. Kehui "Stand by me"-leffaa. 

30.1.1992 Arkkiatri Arvo Ylppö kuoli tiistaina Helsingissä 104 vuotiaana. Hän oli kansainvälisesti tunnettu lastenlääkäri ja lastentautien tutkija. Neuvolaverkoston ja Mannerheimin lastensuojeluliiton perustaja. Hän oli henkisesti ja fyysisesti vireä loppuun asti. 

31.1.1992 Tänään päättyi Tv:ssä mainio ryhmäteatterin Neil Hardwickin ohjauksessa yleisön edessä tekemä sarja, "Nyhjää tyhjästä", jossa näyttelijät yleisön ehdotusten mukaan improvisoivat lauluja, runoja, sketsejä... (Mm. Ulla Tapaninen, Leena Uotila, Mikko Kivinen, Kari Heiskanen...)

2.2.1992 Teen edelleen kasvo-, käsi- ja jalkahoidon lauantaisin, ja joogaan päivittäin harvoja poikkeuksia lukuunottamatta. 

3.2.1992 Dynastian 217. ja viimeinen jakso. Sarjaa on esitetty Suomessa vuodesta 1984. Sen tekeminen lopetettiin USA:ssa 1989 pudonneiden katsojalukujen ja kohonneiden kustannusten takia. Syksyllä nähdään nelituntinen minisarja "Dynasty: The Reunion". En ole seurannut sarjaa enää aikoihin, vaikka aikanaan niin teinkin. 

9.2.1992 Koivisto piti perjantaina eduskunnassa puheen, jossa selvin sanoin (kerrankin) ilmoitti kannattavansa Suomen liittymistä EY:n. 

10.2.1992 Tv 3: amerikkalainen jännityssarja, "Naarassusi" (She-wolf on London). Ostettu 22 jaksoa. Vihdoinkin kunnon kauhusarja. [Voinee sanoa, että fanitin tätä sarjaa siihen aikaan; nauhoitin kai kaikki jaksot.] 

13.2.1992 Soitin ja kysyin lääninhallituksesta sukunimenmuutosmenettelystä: vapaamuotoinen hakemus, josta ilmenee nykyinen nimi, uusi nimi, perustelut, osoite, allekirjoitus. Mukaan virkatodistus. Hakemus menee nimilautakuntaan, kestää 3-4 kk, ilmoitus viralliseen lehteen. Seuraavaksi soitin väestörekisteriin ja pyysin virkatodistuksen.  [Katso myös Wikipedia: Suomen läänit]

16.2.1992 Nyt sauhutaan kovasti 16 v. mäkihyppääjä Toni Niemisestä, joka voitti tänään kaksi kultaa Albertvillessä. Häneen oli toivo asetettu jo etukäteen. Pyh. [No, penkkiurheilu ei koskaan ole ollut minun lajini...]

17.2.1992 Syntymäpäiväni. Täytän 22 vuotta.

18.2.1992 Postitin lääninhallitukseen anomukseni... Ainoastaan Jouni tietää toistaiseksi nimenmuutoshakemuksestani. 

19.2.1992 Huomasin yllätyksekseni ja ilokseni, että Virtain kirjastoon tulee Seta-lehti (yläkerrassa, joten lukurauhakin on taattu). 

Katson "pitkästä aikaa" Stand by me:n. 

20.2.1992 WSOY on ostanut Kustannus Oy Jalavan, joka oli paras kustantaja Suomessa (kauhua, sci-fiä, fantasiaa... mm. "Valerian", "Elfquest", H.P. Lovecraft). 

21.2.1992 "Tom of Finland - Daddy and the Muscle Academy." Dokumentti suomalaisesta taiteilijasta, joka piirroksillaan ja sarjakuvillaan on jättänyt pysyvän jäljen kansainväliseen homokulttuuriin. Sensuroitu tv:tä varten kolme minuuttia. Nauhoitin. 
Joey Lawrence ja Mayim Bialik, The Blossom
24.2.1992 "Kullannuppu" (The Blossom): uusi amerikkalainen komediasarja. [Sarjan pääosan esittäjä, Mayim Bialik, tuli sittemmin tunnetuksi Big Bang Theory (Rillit huurussa)-sarjan Amyna. Minä kyllä katsoin ennemmin Joey Lawrencea, joka esitti Blossomin vähän yksinkertaista mutta komeaa veljeä...] 

25.2.1992 Hämeen lääninhallitukselta tuli kirjattu kirje: pyytävät 14 päivän sisällä lähettämään virkatodistuksen, josta ilmenee äidin tyttönimi. Soitin heti rekisteritoimistoon. Kerroin nyt myös äidille asiasta. 
26.2.1992 Tv 1 Yönäytös: "Lasihäkki". Italialainen elokuva vuodelta 1989. Ohjaus Marco Risi. Erinomainen kuvaus opettajasta nuorisovankilassa! [Tätä elokuvaa olen muistellut joskus vielä tänäkin päivänä. Tietysti siinä oli osin homoeroottinen vire, joskin pakotettuna, suljetussa laitoksessa poikien kesken. Alkuperäinen  nimi on Mery per sempre. Koko elokuva, 1:41, YouTubessa, ilman tekstitystä.]

27.2.1992 Uusi virkatodistus tuli, mutta yllätys: äidin sukunimi oli ennen X, vaikka kävikin koulun [samalla nimellä kuin sisaruksensa] ja sai tietää vasta rippikoulussa! (Tiesin kyllä X:stä, mutta kuvittelin äidin olleen naimisissa ennen isää tai jotain...) Miten vähän sitä tietääkään omasta äidistään. 

28.2.1992 Lähetän lääninhallitukselle korjatun hakemuksen saatteella, jossa selitän tämän "nimikömmähdyksen"...

Maaliskuun alussa olen leikannut Aamulehdestä pienen ilmoituksen ja liimannut kalenteriini: "GAY Club MIXEI ti-su Otavalank.3." Vielä kesti vuosia, ennen kuin siellä kävin.

13.3.1992 Aloin harjoittaa silmäjumppaa Voi hyvin-lehden ohjeiden mukaan. Sen avulla pitäisi päästä silmälaseista eroon, myös hajataitosta kärsivän. Lisäksi olen jo viikon ajan harjoitellut meditaatiota pitkästä aikaa. 

15.3.1992 Päätin vastata Seta-lehdessä 1/92 olleeseen kontakti-ilmoitukseen: "Koko maa/Aloitin 17 v. etsinnän. Nyt olen 22 ja vielä yksin. Eikö löydy toista elämälle hurraavaa ja ristiriidat selvästi näkevää nuorta miestä? Avioliitto tai puhdas ystävyys, jakaminen ja yhteys lähimpien kesken. Avaudu kuorestasi olitpa sitten korvesta tai betonilokerosta!" Kerron ikäni, että haluan lähinnä ystävyyttä, asuinoloni + työttömyys, mutta silti optimisti. Vain yksi ystävä, jolle en ole rohjennut paljastaa poikkeavuuttani. Vihreät aatteet, kuntosaliharjoittelu (muttei muskeleita). Viime vuotinen passikuva mukaan. Todella rohkeaa minulta, mutta enhän voi koko ikääni vain odottaa että jotain tapahtuisi! [En saanut vastausta; huomionarvoista, että tässäkin kerroin etsiväni ystävyyttä.]
18.3.1992 Suomen EY-hakemus jätetään illalla Brysselissä, ilman reunaehtoja! 

19.3.1992 Toissapäivänä Etelä-Afrikan valkoisten keskuudessa pidetyssä kansanäänestyksessä yli 70% antoi tukensa presidentti de Klerkin rotuerottelun purkavalle politiikalle! 
[Suomessa] Työttömien määrä on noussut uusiin historiallisiin ennätyslukemiin, 343 500, ja tilanteen uskotaan pahenevan.

23.3.1992 ETYKin huippukokous Helsingissä. 

6.4.1992 Linja-autossa pikkulikat ramppasivat eestaas käytävää ja pysähtyivät tuijottamaan minua häpeämättömästi. Lopulta eräs tuli kysymään: "Mikä sun nimi on?" Vastasin vain "mitä sitten?" Arvuuttelivat taas kumpaa sukupuolta olen. Mikä päivä!

9.4.1992 Parturi klo 14: leikaus + värjäys vaaleaksi. Luovun vaihteeksi kiharoista, tukka pystyyn. 

9.5.1992 Tv 1: Freddie Mercuryn muistokonsertti, neljän tunnin taltiointi pääsiäisenä Wembleyllä pidetystä ja monissa maissa suorana nähdystä konsertista. Mukana oli monia suuria artisteja ja bändejä, jotka esittivät Queenin kappaleita. Välissä paloja Queenin videoilta ja Freddien haastattelusta. Elizabeth Taylor piti puheen Aidsista, mm. Elton John ja Axl Rose esittivät duettona "Bohemian Rapsodyn". Viimeksi Freddien ihanne, Liza Minnelli, esitti "We are the Champions". Mahtavaa! Itku tuli lopussa kun "God save the Queen" soi, ja näytettiin Freddie kruunun ja viitan kera. 

13.5.1992 Pikkulikkojen arvuuttelu sukupuolestani ei vieläkään ole päättynyt, uusi leikkaus ei siis tuonut selvyyttä. Samantekevää, olen mielelläni androgyyni. 

18.5.1992 [Muuttuvan työelämän] kurssi alkoi klo 9 ekana päivänä. 

20.5.1992 Alkaa masentaa tämä kurssi, olen taas joutunut muiden silmätikuksi syrjään vetäytymiseni ansiosta. Kyselin harjoittelupaikkaa Helsingistä: Itu oy ei ota ketään harjoittelijoita, Kasvis ja Green Way ovat jo täyttäneet paikat, Aurinkotuulessa olisi ollut kiinnostusta, mutta vasta heinäkuussa pari viikkoa ja keittiöalan ammattilaiselle. Adukissa vastaava henkilö on paikalla vasta maanantaina. Tosi epätoivoista! 

21.5.1992 Eiliset tuntemukseni vahvistuivat entisestään... Pate [vetäjä] vei minut alakerran toimistoonsa juttelemaan ja kerroinkin aika tarkkaan tuntemuksistani. Soitin hänen kehotuksestaan Perheniemen evankeliseen opistoon ja pyysin esitteen hakemuslappuineen ravitsemus- ja luontaistietouden linjasta 24.8.-18.12. 

25.5.1992 Päätin yksinkertaisesti lintsata tämän päivän... Perheniemen evankelisen opiston esite tuli. Tilasin hakemusta varten virkatodistuksen ja varasin ajan lääkärintarkastukseen (T-lomake), lisäksi tarvitaan kopio koulutodistuksesta. 

27.5.1992 ...Kerroin päättäneeni keskeyttää kurssin. Tämä tapahtui klo 13, sain ajan työvoimatoimistoon ja lähdin heti. Muut irvailivat tapansa mukaan. Mikä helpotus! 

14.6.1992 YK:n ympäristökokous, Earth Summit'92, päättyi tänään Riossa, allekirjoitettiin "maapallon tulevaisuutta suojelevat sopimukset". USA oli kovasti vastahankaan: teollisuus on tärkeämpi kuin ympäristö. USA ei suostunut allekirjoittamaan eläin- ja kasvilajien monimuotoisuutta koskevaa biodiversiteettisopimusta. Toinen sopimus oli ilmastosopimus, jolla pyritään vähentämään ilmaston lämpenemistä edistävien kasvihuonekaasujen päästöjä. 

22.6.1992 Virtain Rantarockissa rikottiin yleisöennätys, jopa yli 25 000. Juhlat sujuivat Aamulehden mukaan "siististi" (ei kyllä sen perusteella, mitä näin ohimennessäni tänään). Suojelijana oli SMP:n rasisti-kansanedustaja Sulo "Suti" Aittoniemi. 

23.6.1992 Olen iltaisin lukenut Mikalle Kiblingin "Meren urhoja". 

27.6.1992 Kysyin aamulla Mikalta, "mitä tehdään tänään?" Ja niin siinä kävi, että vaikka Mika toisin vannoi viimeksi, lähdimme klo 12.10 Ähtäriin, Mini-Suomeen pyörillä. Ihme kyllä, matka sujui nyt aika leppoisasti - koko paluumatkakin laskettiin leikkiä vaikka oltiin kotona vasta klo 24 (ensi kerralla enemmän vaatetta mukaan - paleli). Mini-Suomesta lähdimme sulkemisaikaan klo 20. Lyhyen kierroksen jälkeen vain pelasimme Nintendoa ja rahapelejä. Ei hassumpaa!

29.6.1992 Ruokolahdella on viikonloppuna havaittu LEIJONA, yksi silminnäkijä + erikoistutkijan lausunto = ongelma ministeriöille, sillä maan lainsäädäntö ei tunne leijonaa, vaakunaeläintämme. 

4.7.1992 Ruokolahden leijona yritetään pyydystää elävänä, tanskalainen leijonapuisto on lupautunut ottamaan sen. Kristiinankaupungissa on tehty havaintoja kahdesta leijonasta! Ulkomaiset sirkusryhmät aiotaan tarkistaa.

5.7.1992 Loppukesän sunnuntaisin klo 22.10 Ylen Ykkösessä kuullaan jatko-osia jo 12 vuotta pyörineestä suosikkisarjasta "Knalli ja sateenvarjo", joka on englantilaisen Edward Taylorin kirjoittama. Sadas osa 23.8. Uusinta tiistaisin 18.03. On kauan kuulunut minunkin radio-suosikkeihini. 

Kävin Mikan kanssa urheilukentällä: yritimme lennättää leijaa, heitimme frisbeetä, hyppäsimme pituutta, työnsimme kuulaa. 

8.7.1992 Helsinki on muutaman päivän todella kansainvälinen ja vilkas kaupunki - ETY-kokous 8.-10. päivä. Valtioiden päämiehet ovat paikalla Bushia myöten!

10.7.1992 Suuri uutinen: päätös lääninhallituksesta tuli viimein, sukunimeni on nyt virallisesti...

11.7.1992 Ruoveden noitatorille, äiti & Mika bussilla ja minä pyörällä - Virroilta 35 km eli yhteensä 57 km, melkein kolme tuntia meni ja ehdin kirota monta kertaa säästäväisyyttä ja pyöräilyhimoani. Kaiken lisäksi satoi kuuroittain. Takaisin tulin bussilla pyörineni ja silloin tietenkin paistoi aurinko. 

17.7.1992 Uusi liputuspäivä tänään, kansanvallan päivä. 

10.8.1992 ...Tuli kirje Perheniemen evankelisesta opistosta: minut on valittu ravitsemus- ja luotaistietouden linjalle!

Tv 3: "Ufojen arvoitus" (U.F.O.'s, Miracle of the unknown), amerikkalainen dokumentti, jonka jälkeen ufovalvojaiset - asiantuntijat vastaavat katsojien lähettämiin kysymyksiin. Kolmosen kuva katkesi aivan ufovalvojaisten alussa, odotin pitkään turhaan sitä palaavaksi (ensin oli pätkimistä); kun kerrankin olisi ollut mielenkiintoista - aivan kuin tarkoituksellista sabotaasia... Äiti kertoi Paulankin [serkkuni] nähneen UFO:n työskennellessään jossain sairaalassa: valo laskeutui katolle ja sähkölaitteet menivät epäkuntoon kunnes se lähti.

11.8.1992 Viime yönä oli ukkonen, jollaista en koskaan muista kokeneeni - taisi olla aivan päällä: minäkin pelkäsin (äiti nukkui koko ajan). Jo tunteja aikaisemmin ihmettelin äänetöntä välähtelyä horisontissa. Siksi siis kolmosen kuvakin meni. 

24.8.1992 Myöhästyin 12.10 autosta Perheniemeen, koska en yksinkertaisesti tajunnut että se oli juuri se auto, joten odotin seuraavaa 13.25 Savonlinjaa Metsälään - ystävällinen ja avulias kuski, pysäytti ihan opiston eteen. Missasin esittelykierroksen, klo 14 päiväjuoma, 14.30 ravitsemuslinjalaiset juhlasaliin, mm. käytiin läpi nimileikki: kukin vuorollaan luetteli edellisten nimet ja lisäsi omansa (olin viimeisiä). Ryhmäjako kahtia "versoihin" ja "ituihin" - minä kuulun jälkimmäisiin. Huoneeni A2, toverina Mikko (pitkätukkainen, sama linja). Oma wc + suihku! 16.45 päivällinen, kasvisruokavaihtoehto on normaalisti...

27.8.1992 Koko päivä Marketan kanssa. Aluksi keräsimme ryhmissä kasveja eri paikoilta ja nk. "järviluokassa" (maiseman takia) ne lajiteltiin heimoittain ja Marketta kertoi niistä. Lopuksi lajiteltiin syötäviin, myrkyllisiin, lääkkeellisiin ja hyödyttömiin. 

29.8.1992 Eilen oli tosi kivaa: torin jälkeen minä, Ulla, Katriina ja joku neljäs (tyttö) menimme C-asuntolaan tv-huoneeseen, joimme laku-ja hedelmäteetä, söimme leipää, pullaa, munkkeja. Katsoimme tv:tä, kokeilimme korttileikkejä, keskustelimme aina 10.30 asti (minä lähinnä kuuntelin, mutta nautin siitä). 

31.8.1992 Kaarinan kanssa opetuskeittiössä laitettiin ruokaa ensimmäisen kerran: vihreä salaatti, nokkosriisipiirakka, nokkoskeitto, sienitäytteiset poimulehtisämpylät, vuohenputkipaistos, pihlajanmarjatee. 

6.9.1992 Pelasin aamulla shakkia 16 v. musiikkilinjalaisen Juhan kanssa, luovutusvoitto minulle (sain kyllä kullanarvoisia vinkkejä). 
Minä, Ulla, Tiina (jonka vanhemmat asuvat Virroilla), Lea, Niina ja Juha kävelimme Hiisiön käsityöläiskylään ja kävimme kynttiläpajassa ja ullakkogalleriassa. Matkan piti olla seitsemän kilometriä, mutta tulimme siihen tulokseen, että ainakin kymmenen. 

9.9.1992 Marketta piti teoriaa, klo 13 tentti juhlasalissa. Kolme kysymystä: yleisiä ohjeita yrttien keruuseen, mitä tiedät huulikukkaisista, punaherukka/siankärsämö/kataja - valittava yksi ja kerrottava siitä (otin siankärsämön). 

10.9.1992 Lähdimme jonekin Kausalaan sienipoimijakoulutukseen... Kerättiin tiettyä lajia noin 10 minuuttia ja siitä saa merkinnän poimijakorttiin. 

13.9.1992 Kello 13-16 leikillinen värianaluusi C-asuntolassa. Käytettiin mitä vain eri värisiä vaatekappaleita, joita ihmiset toivat. Mielipide oli, että oranssi sopii minulle (olin ainoa poika muuten), keltainenkin ehkä ainakin kesällä - muuten voi viedä väriä kasvoilta, oliivinvihreä sopii, ja tummansininen puku kuulemma tekisi miehekkään näköiseksi!

14.9.1992 "Herra kädelläsi", virsi 517 on muuten kaunis.

"Jumala on antanut meille tämän ruoan. Tämän ruoan avulla todellistamme itsemme tällä planeetalla. Olemme kiitollisia tästä ruoasta. Kiitämme luontoa ja ihmisiä, jotka tämän ruoan ovat tuottaneet. Tämä ruoka muuttuu meiksi. Syömällä yhteistä ruokaa meistä tulee tämän planeetan yhtenäinen perhe. Tämän ruoan kautta olemme yhtä. Osoittakaamme rakkautta toisillemme tässä elämässä. Toteuttakaamme katoamaton unelmamme." - Michio Kushi, elokuu 1984 (Makrobiotiikka, terveyden, onnen ja rauhan tie/WSOY 1989)
[Tuo kirja oli opetuskeittiössämme, ja ihastuin tähän tekstiin niin, että taisin käyttää sitä aina ruoan siunaukseen, kun oli minun vuoroni tehdä se.]

15.9.1992 Kartanossa kuulemma kummittelee, mm. joku Katariina, ja vasta pari yötä sitten joku näki univormuasuisen miehen ikkunassa. Mitäpä olisikaan kartano ilman kummituksia?

16.9.1992 Linjallamme - versoissa onneksi - on eräs erittäin ärsyttävä tyyppi, A-P nimeltään, oikea perusjuntti. Ihmettelin mitä sellainen täällä tekee, kunnes kuulin, että hän on tullut vaimoa etsimään. Tytöt olivat syystäkin sitä mieltä, ettei hän anna hyvää kuvaa itsestään. Tänäänkin luisti töistä. Löntystelee housut roikkuen, ähkii ja puhkii, tuijottaa aina urheilua tv:stä, ajaa lähes omimallaan pyörällä lyhyenkin matkan. 

18.9.1992 Lähtö tilausbussilla Vantaalle, klo 10 A. Vogel Oy:lle. Tarjottiin maistiaisia, esiteltiin paikkoja. 20% alennuksella sai ostaa tuotteita. 12.00 Tiedekeskus Heurekaan, jossa Vogelin 90 v. juhlan kunniaksi "luonto, paras lääkitsijä"-fytoterapianäyttely...
Helsingissä suojatiellä ohitseni kulki Neil Hardwick! Kukaan ei kiinnittänyt huomiota, enkä minäkään kehdannut tuijottaa, kun hän huomasi katseeni. Kannattaa pitää silmänsä auki. 

21.9.1992 Ryhmässämme viikko-opiskelijana eräs Risto, harkitsee tuleeko keväällä. [Mainitsemisen arvoista minulle, koska tapasimme sittemmin myös opiston jälkeen.] Viikon aihe, hapansäilöntä ja kuivatus. 

23.9.1992 Lounaan jälkeen kaikkien yhteiset perunannostotalkoot. Liki kolme tuntia. Joimme päiväjuoman ulkona. 

24.9.1992 Kello 14.30 halukkaat, minä mukaanlukien, saivat lähteä Kaarinan mökille noin
Minä mökillä 24.9.92
 17 km päähän. Oikein hauskaa; savustettiin muikkuja, paistettiin muurinpohjalettuja.
26.9.1992 Luomu-Lahti messut Lahden Suurhallissa kello 10-18... Aamupäivän sain kierrellä, myyntivuoroni alkoi klo 14 (5-6 henkeä kerralla). Oikein hyvä kokemus!

28.9.1992 Vegaaniruokavalio-viikko. Marketta vei ryhmän aluksi asuntolan vierellä olevalle kalliolle, jossa on noin tuhat vuotta vanha uhripaikka - luultavasti ollut myös kalmisto lähellä. Siihen on kaiverrettu "uhrikuppi", pieni kolo, johon on kaadettu maitoa vainajille. Arkeologit tutkivat sitä noin viikko sitten. Samalla teimme jo pari kertaa aiemmin tehdyn hengitysharjoituksen ja sen jälkeen luokassa ryhmähieronnan. 

1.10.1992 Tv:stäkin tuttu tietokirjailija Ulla Lehtonen piti päivän tunnit. Näytti dioja eri viljelykasveista ja kertoi niistä, ja hiukan myös Lilly Johanssonista, jonka hoidossa on ollut. 

3.10.1992 Ulla näytti minulle eilen päärakennuksen yläkerran asuntolan ja tavaroita, joita on tehnyt ja kerännyt suunnittelemaansa nukkekotiin (viime vuosisadan englantilainen kaupunkiasunto).

5.10.1992 Mehupaasto, mutta minä siis pehmeällä paastolla. Aamiaiseksi vähän puuroa, yrttiteetä. Lounaaksi tavallista ja hapan porkkanamehua, salaattia + peruna, mehut lusikalla. Päiväjuomalla marja-aronia +  punaherukkamehua, yrttiteetä. Päivälliseksi punajuurilientä, salaattia, hapankorppua (rasvaakin saa, ja kuulemma pitäisikin laittaa päälle). Iltapalaksi mustaherukkamehua +  yrttiteetä...
Tein suolihuuhtelun illalla. P.S. Ilmoitin [rehtorille] jatkavani keväällä!

6.10.1992 Tein ylimääräisen reiän vyöhöni. 

7.10.1992 Aamuisin olen tehnyt kuivaharjauksen ja ottanut ensin lämpimän, sitten kylmän suihkun. Iltaisin olen käynyt meditoimassa uhripaikalla, kun vielä jotenkin tarkenee. 

11.10.1992 Mikolla [kämppis] on riimuja + Ralph Blumin "Riimujen kirja". Kahtena päivänä peräkkäin nostin saman riimun, "Eihwaz"; kehottaa muistamaan, että kasvu edistyy hankaluuksien kautta (per aspera ad astra!). Tielläni näyttää olevan este, mutta ehkä viivytys onkin hyväksi. Kärsivällisyyttä ja odottamista. Sitekys ja kaukonäköisyys ovat tarpeen. 

12.10.1992 Idut, oraat ja versot viikon teemana. 

13.10.1992 Juha tuli juttelemaan huoneeseemme minun ja Mikon kanssa... Kyseli haluja spiritismiin ja Saatanan palvontaan (!) yms. Kypsymätöntä. 

17.10.1992 Helsingissä olisi hengen ja tiedon messut, jonne piti mennä jo viime vuonna vaan en ehtinyt vaikka Hesassa olinkin, mutta nyt taas ei ole varaa. Harmillista, kun olisi näin lähelläkin ja saisi 50% alennuksen matkasta.
Lähdin Nina S:n, Nina M:n, Sirpan ja Tiinan kanssa Iitin yläasteelle Tai ji-kurssille, enkä joutunut katumaan, sillä peruuttaneita oli ja todella mukavaa. Opettelemme Yang-tyylin yksinkertaistetun 24 liikkeen sarjan. 

20.10.1992 Laitoin järviluokan ikkunalaudalle ja taulunreunalle valokuva-näyttelyn pariksi päiväksi, numerolaput ja lista kuka tilaa kopioita mistäkin. Ihan kivasti jo kertyi nimiä. 

22.10.1992 Aamupäivän tunnit piti vierailija, Inkeri Kiviharju, joka itse on elävän ravinnon syöjä (ei aivan täysin). 

23.10.1992 Marketta kertoi, että opiston rannalla olivat ensimmäiset Perheniemen kylän talot, kiviröykkiö, joka on tuhat vuotta vanha raunio. Kylän rantasaunan alla mahdollisesti muinaisjäänteitä (sen ikäiset vain asiantuntija huomaa). Jääkauden jälkeen, kun ensimmäiset kivikauden ihmiset elivät täällä, merenranta oli täällä ja Sääksjärvi on jäänne meren lahdesta. Kuninkaantien toinen nimi on Pirtutie; kieltolain aikaan Suomen pirtukauppa kulki sitä pitkin, tulee Viipurista saakka. 

26.10.1992 Luonnonmukainen elämäntapa ja ympäristönsuojelu. 

28.10.1992 Retki Lahteen klo 9 jälkeen... Ensin kaatopaikalle, eli nykyiselle jäteasemalle; siellä oli oma paikkansa ongelmajätteelle, hyötyjätteelle, metalliromulle, muoville, puulle, eli kaikelle mikä voidaan hyödyntää uudelleen tai hävittää turvallisesti. Seuraavaksi lounaalle kasvisravintola Greenfoodiin; saimme valita joko 35 markan keiton tai marinoidun tofun + valkosipuliperunat (valitsin jälkimmäisen). Kahvi tai jälkiruokakiisseli kuului ateriaan, sekä monipuoliset salaatit. Tarjolla on myös kalaa ja jopa jauhelihaa kannattavuussyistä. Viimeksi pistäydyttiin kierrätyskeskukseen, josta löysin juuri kaipaamani valkoisen kauluspaidan (ilmaiseksi siis). Sitten pari tuntia vapaata, kävin uudessa Trio-kauppakeskuksessa. 

3.11.1992 Luonnonmukaisen kauneudenhoidon viikko, vierailijana tänään ja huomenna Anu Ranta; sairaanhoitaja, joka lienee Suomen asiantuntevin ihminen tällä alalla, kirjoittanut kaksi kirjaakin. 

4.11.1992 Anun kanssa tehtiin nyt kasvohoito: puhdistus, yrttihöyrytys, kuorinta, naamio, kasvovesi, voide. Saimme ottaa kehäkukkavoidetta, porkkana- ja kehäkukkaöljyä, laventeli-rosmariini-salviakasvovettä, yrttijauhenaamio-ainesta ja kaurajauhoa kuorintaan. Ulla otti hajuveden tekeytymään, jaetaan ennen joulua. 
Puutyöt alkoivat 14.30 teorialla järviluokassa, lopuksi vilkaistiin veistolaa. 

5.11.1992 Bill Clinton on USA:n uusi presidentti. 
Laitoin järviluokkaan Amnesty + Greenpeace-lehden näytille. Annoin kevään opintotukihakemuksen liitteineen rehtorille (jos nyt yrittäisi, vaikka taloudellisesti siitä tulee vaikeaa). Päiväjuoman jälkeen retki lähistölle Artjärvelle, Ruskovillan tehtaalle. 

6.11.1992 Lounaan jälkeen pari hyötykasviyhdistyksen tyyppiä kertoi perinnekasveista. 
Minä, Kari, Ulla, Tiina ja Anne menimme sahaamaan matalaksi Marketan rönsyilevää orapihlaja-aitaa. Marketta on luvannut siitä tuhat markkaa retkirahastoomme! Saimme puolet tehtyä nyt, välillä juotiin teetä Marketan luona. Sen jälkeen muut paitsi Anne, jonka piti mennä bussiin (asuu Kausalassa) kokoonnuimme C-asuntolaan. Kari teki spaghettia tomaattikastikkeella, minä toin eilisiä namuja ja Bambua [kahvinkorvikejauhe] + kynttilän. 

8.11.1992 A-P laulelee Juhan säestyksellä - ärsyttävää! 
"Pulmuset" on alkanut suomeksikin Semicin toimesta ilmestyä sarjakuvalehtenä, jo toinen numero. Ja "Kiviset ja Soraset" yrittää jälleen uutta tulemista.

9.11.1992 Idut Marketan kanssa, ravintofysiologia - täsmälleen samat jutut kuin luontaistuotetietouden peruskurssilla. 
Tänään alkaa kehuttu ja palkittu amerikkalainen sarja "Villi pohjola" (Northern Exposure). 

10.11.1992 Päiväjuomalla oli täytekakkua (ensin rehtorin puhe + lauluhetki), sillä opisto täyttää 68 vuotta. Alunperin se perustettiin Karjalaan, josta evakkomatkalla lopulta kotiutui tänne (entinen Sairalan ev. opisto). 

12.11.1992 Vierailijana Jouko Pursiainen, tietänee Suomessa eniten vaihtoehtoisesta ravitsemustietoudesta, kerännyt tietoa 25 vuotta. Ravinto- ja paastoterapian opettaja Kaironissa ja Frantsilassa, Suomen luontaisterveyden liiton pj. (kansalaisjärjestö, tehnyt alan pioneerityötä, loi Voi Hyvin-lehden). Diplomi-insinööri Helsingin kaupungilla (mm. suunnitellut uudet tilat Korkeasaaren eläimille). Hankkinut ja kääntänyt tuhansia sivuja englanninkielistä tekstiä. Tietää uusimmista tutkimuksista (mm. ei ole tarpeen yhdistellä eri valkuaislähteitä joka aterialla). 
Kello 18 kartanossa Lahden Sinooperi-askarteluliikkeen pitäjän korukurssi, osallistuin ja tein nahkanyöreistä ja puuhelmistä äidille kaulakorun (meni kaksi tuntia kun harkitsin niin tarkkaan). 

13.11.1992 Myyjäisten valmistelua: osa askartelemassa, jotkut kerjuureissulla Kausalassa ja toiset leipomassa opetuskeittiössä. Minä leivoin terveysleipiä (lisäksi on piimälimppua, hapankaalipiirakkaa, juustosarvia, pipareita). 
Päiväjuoman jälkeen askartelemaan - tein kortteja INKAn etiketeistä. Sitten Ullan ja Tiinan
Lumiveistokseni

kanssa opetuskeittiöön teelle (kakkua ja pipareita, jotka jostain syystä eivät käy myytäväksi). Pakkasimme koreihini [punoin pieniä koreja valkoisesta paksusta tekstiilinauhasta]
Illalla kuntopolulla sain äkillisen inspiraation ja muovasin lumesta kreikkalaistyyppisen miesfiguurin!

14.11.1992 Ulla kutsui minut teelle, kun olin lukemassa lehtiä; meillä oli mielenkiintoinen kahden tunnin keskustelu. Nostin henkilökohtaisen medicine card - "lääkekortin" (intiaanien viisautta): valas; minulla on kyky palauttaa mieleeni sieluni historia ja päästä käsiksi koko ihmiskunnan historian kirjastoon. Lainasin kortit ja kirjan, nostin illalla yhdeksän toteemieläintä.  

15.11.1992 Tapasin taas Ullan; kertoi Marja-Liisan kanssa käyneensä katsomassa veistostani ja juttelimme aikamme. Minäkin kävin jälleen kuntopolulla - kuten eilenkin: seisoin varmaan puoli tuntia veistokseni äärellä, se on yksinkertaisesti liki täydellinen! 

16.11.1992 On "vitamiinit ja niiden kaltaiset aineet"-teemaviikko. 

17.11.1992 Lumiveistokseni kaadettu ladun tieltä, vain olkapää murtunut; korjasin ja siirsin sivummalle. 

19.11.1992 Illalla Ullan ehdotuksesta kävimme yhdessä kävelyllä, ihan kivaa. 

21.11.1992 Eilen illalla innostuin kahdeksi tunniksi tekemään lumiveistoksia opiston pihalle: sfinksin ja mietiskelevän Buddhan. Lapsetkin tulivat ihastelemaan ja innostuivat itsekin tekemään. Tänään tein kartanon pihalle muumin, Anubiksen ja Bastin. Järjestin musiikkiluokassa askartelujuttujen ja INKAn tuotteiden myyntipöydät. 
Hyötykasviyhdistyksen kranssikurssi salissa 10-13; tarvikkeet maksoivat, tein pari kranssia. Illalla teetä yms. Ullan, Eijan ja Seijan kanssa.

22.11.1992 Myyjäiset 12-16, järjestelyä alkaen kello 10, siivoukset jälkeenpäin. Ensin oli iso ryntäys, sitten hiljeni. 

24.11.1992 Ullan kanssa kävelylle; ei enää pakkasta, mutta tuulista. Joku lisännyt pään lumitorsolleni. Sen jälkeen teelle päärakennuksen asuntolaan... Viikon teema on muuten kivennäis- ja hivenaineet. 

25.11.1992 14.30 alkoivat viimein puutyöt; muut tekevät leikkuulautaa, minä aloin tehdä veistosta (sahasin käsin sopivan palan ja sitten vaan taltalla...)! Päivällisen jälkeen kävelylle Ullan kanssa. 

26.11.1992 Ensin Jaalaan Airi Rekilän uuteen luonnonmukaisen elämäntavan keskukseen; tosi komea talo ja pari innokasta koiraa. Siellä saa ainakin homeopatiaa, magneettiterapiaa (auttaa imeytymishäiriöissä) ja valo+äänihoitoa: Seija sai olla koekaniinina, kuulokkeista kuului matala, tasainen ääni ja tummien lasien sisäpinnalla vilkkuivat punaiset valot, jotka omassa mielessä alkavat muuttaa väriä ja muodostaa kuvioita; äänen ja valon taajuus sama, 15 minuutin rentoutusohjelma (yksi monista), jota kaikki saivat vähän aikaa kokeilla. Talon gruusialaisessa ravintolassa söimme salaatti + kasviskääryle-lounaan, herkullista! Gruusialaisille tyypillistä maitohapatus, erityisesti kvassijuoma. 
Seuraavaksi Marketan mökille, joka on Jaalassa (omistaneet pari kuukautta). Hänen miehensä oli siellä, ja vuohet (viisi kappaletta)! Nautimme Balticin yrttiteetä, lesitiiniä ja makeisia, sekä omia leivonnaisia ja vuohenjuustoa ja -maitoa. Nauroin aivan hysteerisesti itseni kipeäksi, kun ulkovessassa pudotin kamerani reikään (sain ylös)! 
Menin tunniksi puutöille, vaikken alunperin aikonut torstaina: veistäminen on oletettua vaikeampaa. 

27.11.1992 Ullan kanssa kävelylle, sitten teelle (myös Tiina ja Kari). Ulla ja Tiina olivat sitä mieltä, että olen jossain edellisessä elämässäni ollut aristokraatti tjs.; paljon mahdollista (olemukseni ja eleeni kuulemma viittaavat siihen). 

28.11.1992 Koululla myyjäiset klo 10-14; Tiinan ja Karin kanssa kävin puolelta päivin ensin siellä, sitten menimme Ruskovillaan, josta ostin kaksi pientä piparimuottia ja viisi jalokiveä: sodaliitti, rodoniitti, malakiitti, karneoli, akaatti (Tiina naureskeli eilen kun sanoin että "haluaisin kartuttaa jalokivikokoelmaani"). 

29.11.1992 Ensimmäinen adventti, "historiallinen" (rehtorin sanoin) uuden Raamatun käännöksen käyttöönotto. 
Vietin yli tunnin yksin kartanossa, eikä mitään tapahtunut; olin hieman pettynyt, mutta toisaalta hämärän tultua rohkeus kummasti vähenee.
Pidin kerran pari yötä peräkkäin jalokivipussiani tyynyn alla, enkä saanut unta - mieli oli niin levoton - vaikka yleensä nukun täällä hyvin; kiven yhteisvärähtelyt olivat niin voimakkaat ja sekoittavat, että Ullan sanoin oli "sota käynnissä tyynyn alla". 

30.11.1992 Lisä-, vieras- ja nautintoaineet viikon teemana. Maistettiin "kolmen vuoden teetä" (lehdet kerätty kolmen vuoden kuluttua pensaasta, paahdettu, mutta ei fermentoitu; makrobiootikot käyttävät). 

1.12.1992 Suurin lumiveistosprojektini tähän asti; kolme ja puoli tuntia! Tein kalliolle portaat, pylväskujan, jonka päässä jumalatarpatsas ja lumilyhty. Vasta jälkeenpäin hoksasin, että siinähän seisoo kahdeksan fallos-symbolia! Niin se alitajunta pelaa aivan tiedostamatta. 

2.12.1992 Huomisenkin puutyöt tänään... veistos-yritelmäni osoittautui liian "kovaksi palaksi" (kirjaimellisesti - Ulla arveli mahongiksi). Yöllä on tuullut kovasti ja satanut vettä, joten eilinen suururakkani jäi varsin lyhytikäiseksi. 

3.12.1992 Opetuskeittiössä nautimme itsenäisyysjuhlapäivällisen, sini-valkoiset värit pöydässä ja vanhoja suomalaisia ruokia; kalaa, Hasselbackan perunoita, puolukkarahkaa, karjalanpiirakoita (joita minä olin tekemässä Anun, Mikon, Elinan ja Marja-Liisan kanssa), rosollia. Oli myös viime kerralla jäätymään tehtyä tofujätskiä. 
Itsenäisyysjuhla, opiston, koulun ja kylän yhteinen. Kakkukahvit klo 18. Itse juhla alkoi klo 19, enkä jäänyt koska Beverly Hills, 90210 alkoi (täytyi mennä C-asuntolaan, juntti katsoi kolmoselta jotain hömppävisailua). En kadu: David Silverin vanha kamu Scott vahingossa ampui itsensä! 

4.12.1992 Ulla, Eija ja Seija ottavat tänään Marketan kuvaaman öljykuurin maksan puhdistukseen. Kolmen päivän omenamehupaasto mahdollisten sappikivien murskaamiseksi, sitten viisi desilitraa öljyä puolen tunnin sisällä ja maksa rupeaa erittämään hirveästi sappea poistaen samalla kertyneitä kuonia. Ei ilman valvontaa! Monta päivää hikoilee öljyä, eikä rasvainen ruoka maistu. 

5.12.1992 Tapasin Ullan eilen illalla ja juttelimme jonkin aikaa. Kehotti olemaan varovainen jalokivien kanssa. Kertoi pianistitytöstä, jolla oli rubiinikoru sydänchakran päällä; siitä tuli henki, josta tuli yksinäiselle tytölle ystävä, mutta se alkoi hallita hänen elämäänsä. (Tietyt kivet, tietyllä tavalla hiottuna ainakin.) Hyvä niin kauan kuin itse on herra. 
Kausalaan; Bio-Iitistä... Luomu-Lahdesta saakka himoitsemani tuoksulamppu + Primaveran frankingsensi-öljyä (kalleinta esillä olleista, 130 markkaa). [Tänä päivänä kirjoittaisin englantilaisittain "frankincense".] 

6.12.1992 Minä, Ulla ja Kisu olimme eilen ensin päärakennuksen asuntolassa, sitten Kisun huoneessa D3: Enkelikorteilla sain transformation, strenght, love, grace (kaksi ekaa Kisu sanoi "huutavan" minulle). Kisun Tarot-kortit (Crowleyn Thot!) vahvistivat asian: muutos tulossa ja rakkautta luvassa. Myöhemmin kävelylle ja teelle Ullan kanssa. Kävelimme myös tänään; Ullalle on yhtä helppo avautua kuin Jounille [mikä on hiukan outo lause mielestäni - minäkö avauduin kaverilleni Jounille?! Ilmeisesti puheenaiheet eivät olleet kovin isoja.].  
Kummitusvahtini ei nytkään tuottanut tulosta. 

7.12.1992 Fit for life ja laktovegetaarinen ruokavalio... Kävelylle Ullan kanssa; kerroin ummet ja lammet sukulaisistani. Ulla sanoi jututtaneensa Mikkoa [kämppikseni], kysyi miten meillä menee. Mikko oli vastannut että minua taitaa harmittaa kun hän on niin epäsiisti! (Ja sehän on totta.)

8.12.1992 Ulla jakoi kauneusviikolla huostaansa uskotun eau de toiletten, joka on tekeytynyt pari kuukautta. Kaikki eivät välittäneet, joten ylimääräisiä pulloja jää ja minä ainakin ilmoitin ottavani mieluusti enemmänkin... Kävelylle Ullan kanssa (noin kaksi tuntia!). 

9.12.1992 Tiina ja Kari (jotka hyvin viihtyvät yhdessä) tekevät uutta opistoesitettä ja Kari pyysi minua Eijan kanssa valokuvaan tänään kello 19, minä tarjoilen Eijalle (meni 45 min). 

11.12.1992 Saimme "Opistotervehdyksen" 4/92: vain haastatelluista ottamani kuva on mukana (sis. muutenkin vain neljä valokuvaa) - kuvatekstissä mainitaan nimeni. Käyttävät varmaan myöhemmin muita. 

12.12.1992 Olin taas eilen kartanossa (nyt oikein pyysin aaveita esiin), sen jälkeen lyhyellä kävelyllä. Siivosin vähän paremmin: pesin lattian ja wc-pöntön. Tänään kirjoitan Jounille, olin teellä Ullan luona. 

13.12.1992 Kävelin Ullan kanssa. 

14.12.1992 Kävelylle ja teelle Ullan kanssa.
Jo vitsiksi on muodostunut, että kun jää jäljelle jälkkäriä, se annetaan minulle, koska se ei näy missään.

15.12.1992 Idut Marketan kanssa aamulla retkelle noin 19 km päähän Elimäen Pyramidit Oy:n makeistehtaalle... Siellä tehdään lakua ja toffeeta. 
Kävelylle Ullan kanssa.

17.12.1992 Laulettiin (pääasiassa Ulla) piirissä Ullan Findhornissa oppiman laulun ensimmäistä säkeistöä: "Spirit of peace, to your cause I give my strenght. Love may rain and wars may cease. Mir, mir, ooo mir ('rauha' venäjäksi)." 
Minä, Ulla ja Nina S. kävelimme erottajalle kaksi kilometriä Lumiunikko-käsityökauppaan. Ostin pikku savitontun "kivien haltiaksi." [Se on yhä rakas joulukoriste.]

18.12.1992 Klo 12.30 lähdettiin Ulla ja minä Virpin kyydissä Tampereelle (Ansku ja Sirpa Lahteen asti), perillä 15.00. Pyysin Ullan teelle Amnesty-taloon. Sieltä hän lähti muuminäyttelyyn. 

19.12.1992 Tein piparkakkuja, torttuja, joululimppuja, taatelikakun, hunajahalvaa ja -marsipaania, hedelmäisiä ja carob-suklaata. 

23.12.1992 Tein ranskalaisen kasvissarven, kasvistahnapaistoksen, porkkanapateen, pähkinäpateen, kasvissyöjän joulukinkun, joulupullia. Lisäksi laitoin valmistumaan "eläviä pipareita" ja elävän ravinnon shamppanjaa. 

24.12.1992 Tein vielä kalanseläkkeet uunissa, hasselbackan perunat, cashew-kastikkeen ja jälkiruoaksi Trifle (lounaalla uuniriisipuuro + sekahedelmäkiisseli). 
Isä tuli. Melkein ensimmäiseksi kysyi olenko löytänyt morsiamen ja kehotti ottamaan "rikkaan akan". Päivällispöydässä kyseli muistanko kun hän ja äiti riitelivät. Suhtautui kokkauksiini tavanomaisen huvittuneesti. 

26.12.1992 Täällä elämäni tuntuu jumiutuneen. Muualla tunnen tietysti tiettyä kotiseutuylpeyttä, mutta ei tänne kyllä kaipaa; päinvastoin, tuskin malttaa odottaa pääsevänsä taas pois. Ilmapiiri tuntuu jotenkin ahdistavalta. Ja mitä kotiväkeen tulee, ne ovat ventovieraita. 

27.12.1992 Mikakin kehui shamppanjaani "aika hyväksi"; erinomainen suositus!

30.12.1992 Parturi klo 16.00. Otin nyt tukan ihan lyhyeksi, ripaus maskuliinisuutta tasapainottamaan vahvaa naisellista puoltani (kotona sovitin Mikan vanhoja farkkuja, vaikka yläasteen jälkeen vannoin etten enää pukeudu tavallisiin farkkuihin kuten kaikki muut). 

31.12.1992 Kaikki MTV:n ohjelmat siirtyvät vuodenvaihtuessa kolmoselle; sen kunniaksi MTV3 lähettää ohjelmaa koko ensi yön. 
Jouluruoat loppuvat tänään. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Vain asialliset kommentit ovat tervetulleita; kaikki kommentit tarkistetaan ennen julkaisua. Henkilökohtaisia viestejä ei julkaista (kunhan sanot että se on henkilökohtaista, ja muista e-mail osoitteesi, jos haluat vastauksen!)/Only suitable comments are welcome; all comments are checked before publishing; Personal messages are not published (if you SAY it's personal; add your e-mail address if you want a reply!).