sunnuntai 20. marraskuuta 2022

ECCE EGO III

Jälleen jatketaan sarjaa, jossa tarjoan maistiaisia vuosia pitämistäni päiväkirjoista. 1991 otin käyttöön WWF:stä tilaamani kalenterin - jollaista käytin myös seuraavat kolme vuotta - ja muistiinpanotila pieneni taas. Kaikesta päätellen vuosi oli minulle parempi kuin edellinen, en ainakaan valita niin paljon.  Maailmalla tapahtui isoja asioita - kuten tänäkin päivänä; ajallista perspektiiviä... Uutiset näyttävät valtaavan isomman tilan kuin oman elämäni tapahtumat, eli elämässäni ei tapahtunut paljoakaan, mutta ajankuvaa nekin tarjoavat, samoin kuin monet mainitsemani tv-sarjat, jotka yhä muistan nostalgialla. Pyrin aina johdattamaan lukijat lisätiedon lähteille linkittämällä esim. Wikipedia-artikkeleihin. 

 Mainitsemisen arvoista on, että aviomieheni syntyi vuonna 1991! 👬💕


12.1.1991 Neuvostoliiton laskuvarjojoukot ovat väkivalloin vallanneet Liettuan pääkaupungissa, Vilnassa, puolustusministeriön päämajan, painotalon ja mahdollisesti myös tv-aseman. 

13.1.1991 YK:n pääsihteeri neuvottelee Irakissa, mutta Irak on jo tehnyt selväksi, ettei se aio vetäytyä ehdoitta Kuwaitista USA:n asettaman määräajan (15.1.) umpeutuessa. Yhdysvaltain kongressi on hyväksynyt voimatoimien käytön Irakia vastaan. 

14.1.1991 Vilnan radio- ja tv-keskuksen valtauksessa sunnuntain vastaisena yönä sai surmansa 13 ihmistä ja yli 100 loukkaantui. Tuhannet ovat uhmanneet ulkonaliikkumiskieltoa ja ympäröineet parlamenttitaloa, johon maan johto on linnoittautunut. Mm. Bush on ilmoittanut, että tapahtuma ei voi olla vaikuttamatta maiden välisiin suhteisiin. Ennen tätä Koivisto kiihdytti Latvian [Myös Latviassa tapahtui samaan aikaan: olin itse hämmentynyt tätä lukiessani, että olenko erehtynyt maasta, mutta tarkistin asian] johtoa lausunnollaan "Neuvostoliiton sisäisistä asioista", eikä nytkään esitetä vastalausetta tapahtumien johdosta: tyypillistä Suomen politiikkaa!

17.1.1991 Sota alkoi yöllä kello 2. Monikansalliset joukot hyökkäsivät irakilaisiin kohteisiin. Irakilla on kemiallisia aseita, mahdollisesti jopa ydinase! 

20.1.1991 Neuvostoliitossa Gorbatshovin neuvonantajista on pudotettu seitsemän uudistusmielistä, jota pidetään merkkinä Gorban siirtymisestä vanhoillisten joukkoon ja uudistuspolitiikan päättymisestä.

22.1.1991 Sunnuntaina oli verilöyly Latvian sisäministeriön talossa, kun nk. "Omanin erikoisjoukot, mustat baretit", tulittivat taloa joka puolelta, tunkeutuivat sisään ja etsivät asevaraston. Välikohtaus pääsi suoriin tv-lähetyksiin maailmalle. 

Irak aikoo käyttää sotavankeja ihmiskilpinä strategisissa kohteissa Geneven sopimuksen vastaisesti, jonka Irak on allekirjoittanut. USA ei silti lopeta pommituksia. Vankeja on näytetty tv-lähetyksissä, missä nämä ovat arvostelleet USA:n hyökkäystä samanlaisin sanoin kuin Hussein. Irak on ampunut ohjuksia Saudi-Arabiaan. 

23.1.1991 Lähetin kuudennen oppikirjeen: 1. a) Milloin on sallittua ilmoittaa luontaistuotemainonnassa lääkkeenomainen käyttötarkoitus? b) Milloin yrttivalmisteita saa myydä vain apteekissa? 2. a) Anna mietojen rohdoskasvien yleiset annosteluohjeet, kun käytetään yrttiuutetta. b) Perustele, miksi yrttiuutteissa käytetään liuottimena etanolia. c) Mitkä kauppayrtit eivät sovi munuaistautisille? Miksi? 3. a) Miksi hiivavalmisteita suositellaan diabeetikoille? b) Missä tilanteissa merilevävalmisteiden käyttöä ei suositella? Miksi? c) Mainitse kolme mehiläistuoteryhmää sekä kunkin ryhmän tuotteiden tärkeimmät ominaisuudet. 4. a) Mitä eroa on ravintoainevalmisteella ja ravinnontäydennysvalmisteella? b) Milloin on sallittua markkinoida erityisvalmisteita vitamiinien tai kivennäisaineiden lähteenä? c) Milloin vitamiinivalmisteita saa myydä vain apteekissa?

24.1.1991 Irakin hävittäjät ovat ekan kerran hyökänneet liittoutuneita vastaan. Maajoukot ovat tulittaneet toisiaan Kuwaitin rajalla.

25.1.1991 Israel joutui tähän asti suurimman ohjusiskun kohteeksi, kaikki seitsemän Scud-ohjusta tuhottiin ilmassa USA:n antamilla Patriot-ilmatorjuntaohjuksilla, mutta sirpaleista loukkaantui noin 40 ja yksi kuoli. Liittoutuma on vallannut ensimmäisen kaistaleen Kuwaitia, pienen kalliosaaren. 

26.1.1991 Irak on valuttanut Kuwaitin öljyä mereen estääkseen littoutuneiden maihinnousun; ympäristökatastrofi uhkaa.

27.1.1991 Viikko sitten alkoi uusi amerikkalainen draamasarja "Elämä voittaa" (Life goes on), perheestä, jossa on kehitysvammainen poika.

28.1.1991 USA arvelee tyrehdyttäneensä Persianlahden öljyvuodon öljyterminaalin pommituksilla, mutta vain aika näyttää... Öljylautta on 56 x 16 km, yksi historian pahimmista öljykatastrofeista. Irak on syyttänyt siitä USA:n pommituksia. 

30.1.1991 Neuvostoliitto on vetänyt Baltiasta laskuvarjojoukot ja 2/3 sisäministeriön erikoisjoukoista, mustista bareteista.

3.2.1991 Islanti solmii diplomaattisuhteet Liettuaan ja on valmis tunnustamaan sen itsenäisyyden. Sotilaspartiot ovat ilmestyneet Vilnan katukuvaan ja hakkaavat ihmisiä mielivaltaisesti.

4.2.1991 Amerikkalainen laulu- ja tanssiyhtye New Kids on the Block, jonka muodostaa viisi nuorta, on tosi kovaa kamaa nykyään, teini-idoleita: ykkösenä viime vuoden äänestyksissä Suomessakin. Minäkin pidän heidän musiikistaan (enkä pelkästään siitä)... [Tänä päivänä tiedämme että NKOTB:n Jonathan Knight on homo.] 

New Kids on the Block: Step by Step


5.2.1991 Kävin salilla ja laadittiin todellakin oma, 10-osainen kunto-ohjelma minulle. Rankkaa, mutta ah, niin ihanaa! Torstaina voin käydä vielä harjoittelemassa, ensi viikolla maanantaina ja torstaina (ei mielellään peräkkäisinä päivinä, aikaa lihaksille palautua), sitten ehkä kolme kertaa viikossa. 

10.2.1991 Liettuassa pidettiin kansanäänestys tasavallan itsenäisyydestä: yli 90% oli itsenäisyyden puolella, 84% äänioikeutetuista käytti ääntään. Liettuaan on tullut neuvostojoukkoja tänään alkavaksi ilmoitettuihin sotaharjoituksiin.

Irak on hylännyt sekä Iranin että Pakistanin rauhanaloitteet, mutta kansan taistelumoraali alkaa rakoilla ja tyytymättömyys lisääntyy: 17 sotilasta antautui saudeille, mikä lisää sotavankien määrän tuhanteen.

12.2.1991 Islannin parlamentti on tunnustanut Liettuan itsenäisyyden.

14.2.1991 USA:n ohjukset tuhosivat eilen Bagdadissa pommisuojan: noin 400 siviiliä sai surmansa! USA:n edustajat sanovat kyseessä olleen sotilaallisen bunkkerin. 

15.2.1991 Irak on valmis vetäytymään Kuwaitista, kertoi Bagdadin radio. Irak haluaa näin saavuttaa kunniallisen ja hyväksyttävän poliittisen ratkaisun. Irak lopettaisi samalla kaikki sotatoimet. Kuwait miehitettiin 2.8.1990. Ehtoina liittoutuneiden vetäytyminen Persianlahdelta, Israelin luopuminen miehitetyistä palestiinalaisalueista, Syyrian poistuminen Libanonista, Irakin vastaisten pakotteiden purkaminen. Samalla Irak kuitenkin ilmoittaa hyväksyvänsä YK:n päätöslauselman vetäytymisestä Kuwaitista ehdoitta. USA aikoo jatkaa sotatoimia kunnes toisin määrätään. Puolustusministeriön edustaja kehotti suhtautumaan varauksella Irakin ilmoitukseen, samoin Ranska. Neuvostoliitolla on sormensa pelissä, haluaa lähentää suhteitaan entisiin liittolaisiinsa. 

17.2.1991 Äidiltä ja Mikalta sain kortin + kahdet sukat synttärilahjaksi (21 v.). Alkuruoaksi tein parsaa majoneesikastikkeen kera, pääruoaksi kasvislasagnen ja jälkkäriksi juustokakkua + kermajätskiä + mansikka-banaanikastikkeen. 

18.2.1991 Tänään alkaa kohuttu ja kiitetty amerikkalainen sarja "Twin Peaks", joka kertoo erään murhan tutkimuksista.

Julee Cruise: Falling (Twin Peaksin teema laulettuna)


23.2.1991 Bush tyrmäsi eilen Neuvostoliiton ja Irakin rauhanehdotuksen, koska se oli täynnä ehtoja, ja vaati Irakia aloittamaan vetäytymisen Kuwaitista tänään kello 12 mennessä (klo 19 Suomen aikaa). Irak on sytyttänyt 150 öljylähdettä tuleen Kuwaitissa.

24.2.1991 Maasota on alkanut; kymmenet tuhannet monikansalliset sotilaat ovat tunkeutuneet Kuwaitiin ja Irakiin. Amerikkalaisten mukaan ensimmäisen päivän tavoitteet on saavutettu. USA on järjestänyt uutispimennyksen, mutta tietoja alueelta saadaan mm. kuwaitilaisilta. 

 

- Olkaa oma valonne, olkaa oma turvanne. Ei muuta turvaa. Olkoon totuus valonne, olkoon totuus turvanne. Ei muuta turvaa. (Buddha) [jostain lehdestä leikattu ja liimattu kalenteriini.]


26.2.1991 Hussein ilmoitti aamulla irakilaisten vetäytyvän Kuwaitista ja joukot ovat poistuneet kaikin mahdollisin kulkuneuvoin pääkaupungista. USA tutkii ilmoitusta ja jatkaa toistaiseksi sotatoimia.

28.2.1991 Aamulla alkoi tulitauko Persianlahdella!

2.3.1991 Nyt puhutaan Kuwaitin jälleenrakentamisesta, jossa suomalaisillakin on mahdollisuus alihankkijoina; bisnestä raunioilla... Hussein on kadonnut; Bush on halukas toimittamaan tämän oikeuden eteen. Irakilaiset ja liittoutuneet keskustelevat vankien vaihdosta huomenna. 

4.3.1991 Irak on suostunut kaikkiin YK:n ehtoihin ja Hussein on näyttäytynyt julkisuudessa, rukoillen kaatuneiden puolesta. Etelä-Irakin shiamuslimit ovat ryhtyneet kapinaan Husseinia vastaan ja pitänevät hallussaan maan toiseksi suurinta kaupunkia, Basraa. Kapinalliset ovat pyytäneet liittoutuneiden apua Husseinille uskollisia joukkoja vastaan. 

7.3.1991 Nauhoitin ajastimella MTV:n uuden "eroottisen iltapalan" Pin Up Clubin; aika hyvä - miehiltäkin näytettiin kaikki muutamassa kohtauksessa. [Täytyy muistaa että aikana ennen nettiä, pornoa ei niin vain nähnyt, miesten välisestä puhumattakaan, ja tuo ohjelma oli lähinnä "eroottinen": alastomuutta kyllä, seksiä ei - ei edes simuloituna - joten tietenkin olin innoissani tästäkin vähästä.]

8.3.1991 Tulin käyneeksi luontaistuotekaupassa, vaikka yritin olla menemättä ettei tulisi törsättyä turhaan. 

16.3.1991 Terveen elämän päivät Tampere-talossa tänään ja huomenna klo 10-18. 60 näytteilleasettajaa ja monia esitelmiä... Pääsymaksu messuille 30 markkaa. Kiertelin peräti 3,5 tuntia. Yrtti & Kauneus oli mielenkiintoisin, olenhan turhaan BWC:n kosmetiikkaa metsästänytkin. Ostin kosteusvoiteen ja hiukan myöhemmin Aurelius-partavesi-colognen, jossa on hyvä, vahva tuoksu. [BWC on lyhenne sanoista "Beauty Without Cruelty" ilmeisesti he eivät enää edes valmista tuoksuja. Olin todella ihastunut tuohon tuoksuun, jota tilasin myöhemmin lisää: melkein kylvin siinä!] 

20.3.1991 Työt, nytkin kun niitä olisi, ovat jääneet hiukan vähälle huomiolle - luenhan jo kolmatta viikkoa lopputenttiin, se on toki minulle henkilökohtaisesti paljon tärkeämpää.

24.3.1991 Ilmoittautuminen klo 9. Tarjottiin pikku purtavaa + juotavaa. 9.30 alkoi fysiologian ja ravinto-opin, sekä ruokavalio-opin tentit (eri paperit). Fysiologiaa hermoilin eniten etukäteen, mutta yllättäen ruokavalio-oppi osoittautui tiukemmaksi. Klo 12 lounas (kasvislasagne, kuten viimeksikin). 13.30-16.00 tuoteoppi ja luomu-viljely, ne sujuivat iisisti. Lähteä sai kun oli valmis (noin klo 15). 

25.3.1991 Outo tunne, puoli vuotta opiskelua takanapäin. Nyt kävin taas töihin käsiksi tosissani, jotta saisin ne pois päiväjärjestyksestä. 

1.4.1991 Olin Mikan [veljeni] kanssa ulkona voimalan tienoilla 2,5 tuntia: laskimme mäkeä muovipussilla, teimme lumiukon ja leikimme karhun rinkiä. En ole vuosikausiin tehnyt mitään tällaista!

5.4.1991 Olen koko viikon yrittänyt päättää, mennäkö kotiin vai jäädäkö Ruovedelle viikonlopuksi, mutta se osoittautui niin vaikeaksi että menen kotiin. 

10.4.1991 Kävin luontaistuotekaupassa: Sonett-pesujauhe, tanskalainen resepti sinappi, kotimainen biodynaaminen ketsuppi, viisi maissimallas-tikkaria, Nutanan tummaa pyöreää riisiä, kasvisliemikuutioita, Xylident-puristeita, oluthiivapuristeita, vadelmahilloa, hedelmäleipä, luonnon vaniljaa, mansikkaista mysliä, C-Acerola Plus Xyli (Mikalle lahjaksi - maistoi jotain C-vitamiinia ja tykkäsi); jogurttibanaanilastuja + Vogelin Soija-Mix-mureketta + Tartex-tahnaa + Bearitos Nacho-sipsejä Jounille lahjaksi. 

19.4.1991 Äiti on käynyt Virroilla Mikan kanssa ja ostanut mm. vaa'an: painan sen mukaan 62 kg, hienoa! (Se kun oli kauan 55 kg.)

26.4.1991 Tosi iso uutinen - minä ja P [toinen sivari] joudumme muuttamaan pois lääkärien tieltä! Käytiin katsomassa vaihtoehtoja, puukoulun yläkerrassa ja nuorisotalolla, vain yksi huone kumpaisessakin (joko/tai). Puukoululla joutuisi käymään vessassa ja suihkussa ulkokautta, mutta nuorisotalolla ei taas ole suihkua lainkaan; P:n mielestä se on silti parempi, voi käydä suihkussa toimistossa (ja minä koululla). Harkitsin jo kotiin muuttoa, mutta sekin kävisi kalliiksi kulkea joka päivä. Sovittiin niin, että käyn toukokuun kotoa - saan tiistaina matkahuollosta 40 matkan sarjalipun kunnan laskuun ja sitten kesä-heinäkuun asustelen koulukeskuksessa, kotitalousluokassa, jossa on sellainen mallikämppä kuin Virroillakin oli. Työaikaani täytyy rassata siten, että tulen ja lähden myöhemmin linja-autoyhteyksien takia. P muuttaa jo tänään, mutta minä sain armonaikaa tiistaihin. Jään Ruovedelle viikonlopuksi. 

1.5.1991 Tänään soitti Elsa [tätini], että hänen vanhin poikansa on kuollut - jäi eilen junan alle; ei se kuolema, vaan kuolintapa... ei kovin siisti tapa kuolla. 

4.5.1991 Helalauantai eli pyhäpäivä. Ensi vuonna kuulemma palaa vanha helatorstai. 

5.5.1991 "Aika uskaltaa" (Coming out/DDR 1989): Elokuva homoseksuaalisuudesta Itä-Saksan lopun ajoilta. Kuulemma lännessäkään ei ole tehty yhtä hyvää kuvausta.

Elsa soitti, että S:n hautajaiset ovat ensi lauantaina kymmeneltä... S oli "mielenhäiriössä" (?) laittanut päänsä kiskoille kuullessaan pikajunan tulevan, eli mestasi itsensä - rajua!

6.5.1991 Eilinen elokuva oli tosi hyvä, siinä oli jopa rohkea rakastelukohtaus kahden miehen välillä; nauhoitin filmin, tietysti! [Tämän päivän näkökulmasta sanoisin, että ylipäänsä rakastelukohtaus kahden miehen välillä oli rohkeaa siihen aikaan: ei siinä muuten mitään erityistä ollut. Mutta muistan että elokuva oli kyllä aidosti hyvä.]

17.5.1991 Kirje Luontaistuotealan Keskusliitosta: pääsin läpi, vaikka olin pessimistinen! Fysiologia ja ravinto-oppi + ruokavalio-oppi Hyvä, sekä tuoteoppi + luomuviljely Kiitettävä! 

1.6.1991 Nyt ekan kerran tein täysin oikeaoppisen kasvisaterian: linssimuhennosta (kokojyvä)hirssimakaronin kera. Tein myös ensimmäisen kerran viinimarja-rahkajäätelöä. Leivon korvapuusteja (täysjyvä, tietysti). 

3.6.1991 Kuinka ollakaan, auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto, AKT, on ryhtynyt lakkoon, eli ei tästä tuppukylästä pääse minnekään! Ja minä kun olen ajatellut, ettei oma auto ole tarpeen kun bussillakin pääsee.

4.6.1991 Soitin V:lle aamulla ja tulin Ruovedelle 13.45 postiautolla (perillä 15.10): V tuli koulukeskukseen ja näytti kodinhoitoluokan. Sain sen avaimen, mutta koulukeskuksen avaimen joudun hakemaan teknisestä toimistosta huomenna - sain sitä varten 100 mk. Voin käyttää opettajainhuoneen jääkaappia, kodinhoitoluokassa ei nääs ole (eikä pientä kasaria veden keittoa varten - iso kattila vain - ei veistä, ei patalappuja...)! Vessaakaan ei ole, vaikka V luuli siivouskomeroa siksi - siivoojat eivät ehkä pitäisi...

7.6.1991 Eilen alkoi uusi australialainen perhesarja "Pugwall" 13 v. pojasta, joka unelmoi rockbändistä. 

Pugwall-sarjan tunnari:


8.6.1991 Olen viikonlopun Ruovedellä, suunnittelin niin jo ennen bussilakkoa (joka jatkuu). 

15.6.1991 Eilen oli jo koti-ikävä, mutta ties montako viikonloppua täällä vielä täytyy olla kun bussit eivät kulje edelleenkään. 

17.6.1991 AKT lopetti autoliikenteen lakon, mutta jatkaa satamalakkoa. Tilanne ei silti muutu, sillä työnantajapuoli jatkaa omaa työsulkuaan. Valtakunnansovittelija Jorma Reini ei usko uutta sovintoesitystä syntyvän lähipäivinä. 

18.6.1991 Etelä-Afrikassa on suurella äänten enemmistöllä kumottu rotusorron peruspilarina ollut rekisteröimislaki, joka luokitteli ihmiset syntymästä saakka eri rotuihin. Perustuslaki evää silti vielä äänioikeuden mustilta.

23.6.1991 Otin aurinkoa kattoterassilla (vaikka aurinko vähän väliä meni pilveen ja tuuli), vieläpä nakuna - kiva tunne... 

25.6.1991 Näin ilokseni ekan Lastusen [bussifirma, jota ei enää ole] kolmeen viikkoon. Kuljetusalan työstaistelu työsulkuineen päättyi tänään! Satamalakko jatkuu. 

6.7.1991 Aamulla otin kaksi tuntia aurinkoa kattoterassilla nakuna.

7.7.1991 Tänään otin aurinkoa nakuna klo 12 lähtien kolme tuntia ja vihdoinkin alkaa tulokset näkyä. 

8.7.1991 Otin kaksi tuntia aurinkoa. 

9.7.1991 Viljamakasiinin toiseksi valvojaksi klo 11-19. Siellä on esillä kolmen taiteilijan tauluja, posliinimaalausta, kansallispukuja. Tarkoitus kai oli, että minulla olisi jotain tekemistä, mutta sitähän siellä nimenomaan ei ole! Pidin pitkän ruokatunnin ja lähdin vähän aikaisemmin. 

10.7.1991 Ensi vuonna tulevat kauppoihin muoviset palautuspullot, kuten ulkomailla, aluksi isot litran pullot. Lasi tuskin väistyy pysyvästi aikoihin. 

11.7.1991 Olen kai saanut ns. "aurinkoihottumaa": punaisia näppyjä rintaan, selkään ja takapuoleen - syyhyttää niin perhanasti...

19.7.1991 Tänään koulutoimistoon, eipä sielläkään paljon tekemistä ollut ja suuri osa porukasta on lomalla. 

22.7.1991 Tein jotain pientä, mutta radikaalia (henkilökohtaisesti) - otin korviksen! Varasin ajan vasta tänään, ja vaikka olen pitkään sitä ajatellut, se varsinaisesti tuli päähänpistona eilen: enkä kadu, se on söpö. [Korvis minulla on yhä tänä päivänä, juuri siinä samassa kohtaa, vain toisessa korvassa.]

25.7.1991 Kauhea stressi, juoksentelin vielä ympäri kouluakin viime hetken järjestelyjä toimittaen, en ehtinyt aamupalallekaan. Vein kamani matkahuoltoon säilytykseen. Sain siviilipalvelustodistuksen, johon otatin kunnan laskuun passikuvan Foto-Ruovedessä (hyvän näköinen!) + työtodistuksen. Lounaan jälkeen kiitin keittäjiä... V tarjosi kunniakseni munkit, muille rinkilät, minulle possu. 

18.8.1991 Virrat alkaa kerätä kotitalouksien jätemuovia poltettavaksi lämpölaitoksella, myöhemmin on tarkoitus myös valmistaa kosteiden tilojen muovilankkua kyllästettyä puuta korvaamaan. 99% muovijätteestä kelpaa poltettavaksi; ämpärit, pussit, astiat, jogurttipurkit, styroksi... kirkkaat muovipullot eivät käy myrkyllisen PVC:n vuoksi. Olemme jo alkaneet pistää muovijätteet syrjään. Kokeilu on ainutlaatuinen Suomessa.

19.8.1991 Virroille. Ostin luontaistuotekaupasta soijapapuja ja äidille kukkaissaippuan. Myyjä sanoi, että "mä taidan kaupata sulle tätä liikettä." Kerroin yrittäjä-kurssista, viimeksi kerroin käyneeni luotaistuotealan peruskurssin. Houkuttava ajatus, vaikken olekaan ikinä ajatellut jääväni Virroille. [No, se ei toteutunut taloudellisista syistä, ja hyvä niin!]

20.8.1991 Eilen tuli hälyttävä uutinen: Neuvostoliitossa on tapahtunut vallankaappaus, vanhoilliset ovat syrjäyttäneet Gorbatshovin ja osiin maata on julistettu poikkeustila: poliittiset puolueet on kielletty ja lehdistö sensuurissa. Pitkä harppaus taaksepäin! Baltian maiden itsenäistymisaikeisiin puututaan raskaalla kädellä, joukot ovat jo vallanneet radio-asemat yms. Venäjän federaation uudistusmielinen presidentti Boris Jeltsin on tuominnut kaappauksen ja kehottanut ihmisiä yleislakkoon. Maata hallitsee kahdeksanmiehinen poikkeustilakomitea, keulakuvana varapresidenttinä aiemmin toiminut Gennadi Janajev. Gorbaa on pidetty kotiarestissa. 

21.8.1991 Viro julistautui itsenäiseksi yöllä. Neuvostojoukot valtasivat tv-tornin. Moskovassa kuoli ainakin kolme sotilaiden ja kansan yhteenotossa. 

22.8.1991 Eilen Neuvostoliiton kriisi ratkesi yhtä äkkiä kuin alkoikin: NKP käänsi selkänsä poikkeustilakomitealle, jonka jäsenet on erotettu tehtävistään. Gorbatshov on palannut Moskovaan loma-asunnoltaan Krimillä. Sotilaat vetäytyvät kaikkialla. Venäjän alueen sotilaat olivat Jeltsinin puolella uutta valtaa vastaan. Puna-armeija oli muutenkin haluton nousemaan kansaa vastaan. Myös Latvia antoi itsenäisyysjulistuksen. 

23.8.1991 Suomen viralliset lausunnot Neuvostoliiton kriisin aikana olivat tyypillisen varovaisia (ärsyttävässä määrin): pahoiteltiin demokraattisen kehityksen pysähtymistä ja toivottiin tilanteen normalisoituvan. Edes sanaa "vallankaappaus" ei käytetty. Myös yhteis-pohjoismaisessa lausunnossa Suomi esti jyrkän kannanoton, mitä Tanska arvosteli. 

Päätös yrittäjäkurssista tuli, ja valitettavasti minut hylättiin, koska "kurssi tarkoitettu Tampereen työvoimatoimiston hakijoille."

25.8.1991 Neuvostoliitossa on alettu puhdistaa valtakoneistoa taantumuksellisista voimista. Jeltsin nauttii nyt suunnatonta arvovaltaa. Islanti tunnusti ensimmäisenä Viron ja Latvian itsenäisyyden. 

26.8.1991 Gorbatshov on eronnut NKP:n pääsihteerin tehtävistä, kieltänyt puolueen toiminnan armeijassa, KGP:ssä ja sisäministeriön erikoisjoukoissa ja määrännyt puolueen omaisuuden takavarikoitavaksi. 

Maailmalla menestystä niittänyt piirrossarja "Simpsonit" alkoi Tv 3:lla. 

3.9.1991 Asianajaja Matti Wuori on valittu kansainvälisen Greenpeacen puheenjohtajaksi järjestön perustajan jäädessä eläkkeelle kesken kauden. Wuori on toiminut Suomen ja Ruotsin osastojen puheenjohtajana. 

5.9.1991 Kaksi uutta amerikkalaista sarjaa, "Teinitohtori" (Doogie Howser M.D., 26-osainen komedia) [sarja esitteli meille näyttelijä Neil Patrick Harrisin] ja "L.A. Beat" (Beverly Hills, 90210). 

Doogie Howser M.D. intro



6.9.1991 Neuvostoliiton kansanedustajien kongressi hyväksyi eilen suunnitelman, jonka mukaan nykyisestä Neuvostoliitosta tulee suvereenien valtioiden liitto. Kukin jäsen saa itse päättää, missä muodossa se osallistuu uuteen liittoon. 

7.9.1991 Neuvostoliitto tunnusti eilen virallisesti Baltian maiden itsenäisyyden!

14.9.1991 Viikko sitten alkoi uusi kotimainen komediasarja "Hynttyyt yhteen", pääosissa Hannele Lauri & Eija Vilpas. 

15.9.1991 Uuden tutkimuksen mukaan homoseksuaalisuus voi olla myötäsyntyistä, johtuen sikiökauden hormoneista.

19.9.1991 Suomen pankki on ottanut hallintaansa SKOP:n (Säästöpankkien keskusosakepankki) luottamuksen palauttamiseksi rahalaitoksiin. Tallettajien säästöt eivät vaarannu. [Minä olin  Säästöpankin asiakas.]

26.9.1991 Ammatinvalinnan ohjaajalta kirje: työvoimatoimisto voi kustantaa työharjoittelun luontaistuotekaupassa vuoden loppuun. Maksetaan työllistämistuki, matkakorvaukset ja järjestetään vakuutukset. Minun itse täytyy kysyä omistajan halukkuutta asiaan.

27.9.1991 Kävin luontaistuotekaupassa juttelemassa omistajan kanssa työharjoittelusta. Ihmetteli ensin, miten töitä riittäisi kahdelle, mutta alkoi sitten innostua... 

29.9.1991 Presidentti George Bush ilmoitti eilen Yhdysvaltain tuhoavan kaikki maalla ja merellä olevat lyhyen kantaman ydinaseensa! 

30.9.1991 Ensin luontaistuotekauppaan, sitten työvoimatoimistoon, jossa laadittiin sopimukset, jotka käytin allekirjoitettavana. Työharjoittelun kesto 1.10.-31.12.91. 

1.10.1991 Eka työpäiväni luontaistuotekaupassa, menin kymmeneksi, pääsin 16.30... Todella hiljaista. 

6.10.1991 Luontaistuotekaupan omistaja soitti: on tullut samaan tulokseen kuin minäkin, eli minun ei tarvitse enää mennä sinne... Täytyy todeta, että olen vain helpottunut; työttömänä olossa on hyvät puolensa... 

7.10.1991 Työvoimatoimistosta soitettiin ja sovimme viikon kuluttua tapaamisesta, vaikken järin halukas olekaan. Kysyi mm. olenko nyt masentunut! Asiahan on aivan päinvastoin... 

9.10.1991 Työväentalolla kaksi elokuvaa: "Lastentarhan kyttä" klo 17.30 ja Stephen Kingin "Uinu, uinu lemmikkini" 19.15, 30 markkaa. Menin jälkimmäiseen, vain seitsemän ihmistä, ekaa katsomassa oli enemmän. 

11.10.1991 Siviilipalvelusaika lyhenee 13 kuukaudeksi. Sivarit eivät ole tähän tyytyväisiä (!), vaan tahtoisivat saman kuin varusmiehet (8-11 kk). [Näköjään se on nykyään hieman alle 12 kk; minulla se oli 16 kk!]

21.10.1991 Työvoimatoimistossa ehdotettiin että hakisin Perheniemen evankelisen opiston ravitsemus- ja luontaistietouden linjalle, keväällä ja syksyllä-92. 

3.11.1991 New Kids on the Block yhtye esiintyy toistamiseen Suomessa huomenna, Helsingin jäähallissa. Konsertti myyty loppuun jo keväällä parissa tunnissa. 

5.11.1991 Työvoimatoimistosta soitettiin aamulla. Sanoin, etten ainakaan vielä keväällä ole kiinnostunut siitä kansanopistosta, ja etten toistaiseksi halua jatkaa ammatinvalinnan ohjausta. [Mutta opistosta kuulemme vielä, tämän sarjan tulevissa jaksoissa!]

6.11.1991 Viimeinen irakilaisten Kuwaitissa sytyttämä öljylähde sammutettiin juhlamenoin. Noin 5000 irakilaissotilaiden raiskaamaa kuwaitilaisnaista synnyttää näinä aikoina: lapsilla tuskin on ruusuista tulevaisuutta.

8.11.1991 Dallasin kymmenen vuoden taipaleen päättää kahden tunnin erikoisjakso, jonka katson tietysti, vaikken yleensä olekaan sarjaa seurannut. 

11.11.1991 Päätin tilata Franklin Mintiltä Sword of the kings-rannekellon: Sterling-hopeaa 22 karaatin kultauksella, nahkahihna. 1750 markkaa (10 x 175 mk)... Oikea kultakello on ollut haaveena, mutta olisi liian tyyris: tämä on lähellä sitä. [Tämä luxus-keräilytavaraa myynyt postimyyntifirma vetäytyi jossain vaiheessa Suomesta.]

15.11.1991 Suomen markka on devalvoitu (= rahan arvon tarkoituksellinen alentaminen ulkomaisten valuuttojen virallisia kursseja nostamalla. Helpottaa vientiä, hillitsee tuontia) 14%. Jo kuukausia on puhuttu, että Suomessa on lama, mitä se sitten tarkoittaneekin. [No, se on kyllä totta että minulla ei ole sen ihmeempiä muistikuvia lamasta, en kokenut sitä mitenkään huomattavalla tavalla omassa elämässäni.]

18.11.1991 Juhan af Grannin UFO-dokumentti "Vieraita taivaalta" on ennakkokohun saattelemana myyty jo seitsemään maahan. Suomessa se esitetään tammikuussa 1992. [Koko dokumentti, 55:47 min, YouTubessa.]

22.11.1991 YK:n uudeksi pääsihteeriksi on valittu 69 v. Egyptin varapääministeri Boutros Boutros Ghali ("Butros Butros Gali"). 

24.11.1991 Sunnuntairaportissa Rauni-Leena Luukanen puhuu humanoideista ja UFOista. 

27.11.1991 Queen-yhtyeen laulusolisti Freddie Mercury kuoli Aidsiin viime sunnuntaina.

9.12.1991 Linja-autossa pari pikkutyttöä kuiskaillen arvaili sukupuoltani: "Miehillä ei yleensä ole tuollaista kampausta..!" 

12.12.1991 Ihoni on niin hyvässä kunnossa, ettei se kaipaa peitepuikkoa: todella harvinaista. 

15.12.1991 David Lynchin kohusarja "Twin Peaks" päättyy. Se on ollut todella ainutlaatuinen kokemus: draamaa, huumoria, jännitystä... ja paljon yliluonnollisia aineksia.

Sword of the kings-kelloni Franklin Mintiltä tuli: tosi komea! [En ole käyttänyt sitä varmaan reiluun pariinkymmeneen vuoteen, mutta olen kyllä ajatellut ottaa sen taas käyttöön, onhan se kuin koru; tarvitaan vain uudet paristot ja uusi hihna, ja kellotaulu on ed. paristonvaihdossa mennyt hieman vinoon. Panttilainaamoon se ei joskus aikoinaan kelvannut, joten se siitä arvosta.] 

Sword of the kings

20.12.1991 Tein joulutorttuja, hunaja-marsipaania, hunaja-halvaa, hedelmäisiä, carob-suklaata. 

Venäjä aikoo pitkällä tähtäimellä anoa Nato-jäsenyyttä! 

21.12.1991 Neuvostoliitto lakkasi olemasta tänään ja syntyi 11 valtion "itsenäisten valtioiden yhteisö", IVY. Gorbatshov on siis viraton. Ydinaseet ovat yhteisessä valvonnassa. 

24.12.1991 Jouluaatto! Nousin klo 7 tekemään uuniriisipuuroa ja sekahedelmäkiisseliä. Sen jälkeen tein uunissa haudutettua lohta, cashew-kastiketta, kaali-avocadosalaattia, taateliparfair + carob-kastike. 

Tv-TOP 10 1991:

  1. Twin Peaks
  2. Star Trek - uusi sukupolvi
  3. Ankronikka
  4. Pulmuset
  5. Salainen agentti 86
  6. Mummo
  7. Tyttökullat
  8. Ednan piinapenkki
  9. Simpsonit
  10. Nolojen tilanteiden mies

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Vain asialliset kommentit ovat tervetulleita; kaikki kommentit tarkistetaan ennen julkaisua. Henkilökohtaisia viestejä ei julkaista (kunhan sanot että se on henkilökohtaista, ja muista e-mail osoitteesi, jos haluat vastauksen!)/Only suitable comments are welcome; all comments are checked before publishing; Personal messages are not published (if you SAY it's personal; add your e-mail address if you want a reply!).