tiistai 15. marraskuuta 2022

ECCE EGO II

 Tämä julkaisu jatkaa päiväkirjojeni pohjalta kirjoittamaani sarjaa. Ensimmäisessä osassa kävin lyhyesti läpi koko 1980-luvun, mutta lisääntyneen tilan vuoksi myös muistiinpanojeni määrä on selvästi lisääntynyt - ja toisaalta elämässäni ehkä tapahtui sen verran enemmän - ja sen tähden ratkaisuni on tällä kertaa käsitellä pelkästään vuosi 1990! Silloin täytin helmikuussa 20 vuotta. 

Tämä ei ole ollut pelkästään miellyttävää: se on vienyt minut mielessäni aikamatkalle takaisin noihin päiviin, ja löytyy paljon sellaista mitä en haluaisi muistaa; kaikkea en edes kerro - lähinnä loukkaavia asioita mitä minulle ja/tai minusta on sanottu. Niitä riitti. Ja minä en todellakaan kohtaa sellaista käytöstä enää (kypsänä aikuisena aikuisten kesken ei pitäisikään, mutta kyllähän sitä silti tiettävästi tapahtuu). Onko kaikki ilkeys vain siirtynyt sosiaaliseen mediaan? (Ja sielläkin vältän viisaasti osallistumasta provosoiviin  keskusteluihin yms.) 

No, kyllä minun tuon aikaisesta itsestänikin hahmottuu kuva, joka ei ole niin mairitteleva, sen voin myöntää itsekin. Jotkut asiat lähinnä huvittavat tänä päivänä, toisille asioille en itse mahtanut mitään: täytyy muistaa että esim. intensiivisestä koulukiusaamisesta oli kulunut vasta muutama vuosi, ja kannoin sen jättämiä henkisiä arpia vielä tuoreeltaan. Kuten olen usein todennut, olin ennen aivan eri ihminen. 

Edelleenkään minulla ei ole tuon aikaisia valokuvia hallussani. 


4.1.1990 Torstaiset-lehdessä esittelyni: "Marko on piirroksissaan terävästi kantaaottava, sarjakuvissaan hän pysyttelee tutuissa hahmoissa, joille hän kuitenkin antaa itsellisen ja oivaltavan hahmon ja kerronnan." Voiko sen paremmin sanoa?! Lisäksi ilmoitetaan ikäni, että olen piirtänyt sarjakuvia jo joitakin vuosia ja "Ratman" on ensimmäinen julkaistu, sekä että olen virtolainen, asun Killissä ja työskentelen "koulun ja kirjaston kansliassa." (Kuva ei ollut oikein edukseni.) Olen kerännyt talteen kaikki numerot, joissa piirroksiani on. Enää kaksi jaksoa "Ratmania" on julkaisematta ja se saakin olla hahmon loppu: se on niin loppuun kaluttu milloin "Fatmanina", milloin minäkin pilaversiona, ja itse tv-sarja on parasta parodiaa - yritä sitten tehdä parodiaa parodiasta. Palaan takaisin "juurilleni", ensimmäiseen vuosia sitten luomaani hahmoon, "Kreivi Krapulaan"; se on sittenkin ominta itseäni, jonka piirtämisestä varmasti nautin enemmän - ja piloja on jo valmiina vaikka kuinka. [En ole säästänyt mitään!]

 

- Älä valita liikaa pienen kärsimyksen takia: kohtalo saattaa parantaa sen suuremmalla. (Hebbel)


 15.1.1990 Tv-ohjelmistossa on tästä päivästä lähtien suuri muutos vuosikymmenten (?) perinteeseen: 20.30 pääuutislähetys jää pois 2-kanavalta, tulee siis vain tv 1:ltä. 

17.1.1990 Pankkitoimihenkilöt (paitsi PSP) uhkaavat maksuvälityssaarrolla alkaen ensi maanantaina. Se keskeyttäisi pankkien välisen maksuliikenteen, pankit käsittelisivät vain oman pankkiryhmän sisäisiä maksuja. Mm. palkanmaksut viivästyvät, maksupalvelu ei toimi, eivätkä automaatit ym. Kaikkia vaikutuksia ei voida ennakoida, koska tällaista ei ole ennen ollut. Työnantajapuoli taasen ilmoitti työsulusta helmikuussa. Valtakunnansovittelija Teuvo Kallio hoitaa asiaa.

20.1.1990 Tein korvapuusteja, kuten viime keskiviikkona, mutta nyt korvasin sokerinkin hunajalla ja vaahterasiirapilla. 

22.1.1990 Pankkialan neuvottelut kariutuivat eilen, joten maksusaarto alkaa tänään. Automaatit toimivat sittenkin, mutta laskut täytyy maksaa juosten pankista toiseen (minulla ei nyt mitään olekaan). 

30.1.1990 Maistoin illalla ensimmäisen kerran yrittiteetä viime kesänä keräämistäni kanervankukista; sen pitäisi rauhoittaa.

2.2.1990 Teen korvapuusteja oman reseptini mukaan: nyt käytän vain hunajaa, kun vaahterasiirappia ei ole, ja pinnallekin sirotan sokerin sijasta mantelirouhetta.

Tv 1; 2001: Avaruusseikkailu. Stanley Kubrickin 1968 ohjaama legendaarinen tieteiselokuva. (2001: A Space Odyssey) En mennyt saunaan filmin takia (alkoi klo 21.15), vaikka otinkin sen nauhalle (2 h 15 min) ja ihme kyllä, ei ollut MTV:n ohjelmistoa, joten mainoksetkaan eivät haitanneet. "Avaruussinfonia" olisi osuvampi nimi: klassinen musa (mm. Straussia) syntikoiden sijaan on erikoinen ratkaisu tieteisfilmissä; harvinainen on myöskin se oivallus, että avaruuden tyhjiössä ei ole ääntä. Puhetta filmissä oli uskomattoman vähän, eikä toimintaakaan juuri sen enempää. Loppu oli niin abstrakti, että siinä täytyy piillä jotain syvällistä: ehkä kirjan lukeminen auttaisi. Tämä on esitelty Peter von Baghin "elämää suuremmat elokuvat"-radiosarjassa. 

5.2.1990 Killin työväentalolla (!) klo 17.30 "Batman" ja 19.30 "Indiana Jones ja viimeinen ristiretki"; liput 30 markkaa. Kävin katsomassa Batmanin: meitä oli vain kuusi... Indiana Jonesiin olikin sitten tuvan täydeltä väkeä. Projektorin rätinä vähän häiritsi tunnelmaa. 

8.2.1990 Neuvostoliiton kommunistinen puolue on lähes yksimielisesti kokouksessaan päättänyt Gorbatshovin ehdotuksesta luopua puolueen yksinvallasta, mikä merkitsee monipuolue-järjestelmän tuloa.

11.2.1990 Nelson Mandela vapautetaan Etelä-Afrikassa tänään!

Albania on Euroopan viimeinen vanhoillisen kommunismin linnake, jossa Josef Stalinia - miestä, jonka nimi liittyy joukkomurhiin ja "puhdistuksiin" - kunnioitetaan yhä. 

15.2.1990 Pankkilakko alkoi, vaikka eihän se tuo mitään muutosta työsulun aikana vallinneeseen tilanteeseen. Seuraavan kerran osapuolet neuvottelevat ensi viikon lopulla.

Abien penkinpainajaispäivä. Virroilla olivat tänä vuonna naamioituneet mustiksi. [Tämä oli pakko ottaa mukaan: ei tulisi kysymykseenkään enää tänä päivänä, mutta tuolloin sitä ei kyseenalaistanut kukaan! No, hyvä etten itse käyttänyt n-sanaa.]

16.2.1990 Kirjattu kirje työministeriöstä: KUTSU SIVIILIPALVELUKSEEN 2.4.1990!!! Eivät siis ottaneet huomioon hakemustani elokuun erään. Jyväskylän ammatillinen kurssikeskus Leivonmäellä lähettää "matkalitterat". Koulutusjakso noin kaksi kuukautta, tieto palveluspaikasta lähetetään kurssijaksolle.

20.2.1990 Koska on ollut ajankohtaista valita vuoden -89 sitä sun tätä, laadin huvikseni vastaavan oman listani ja kopioin sen tähän: 

  • Vuoden villitys: Lambada (lat. tanssi)
  • Vuoden ilmiö: Batman
  • Vuoden tragedia: Myllypuron lastensurma (eläkeläismies houkutteli mukaansa kaksi pikkutyttöä, käytti seksuaalisesti hyväkseen ja poltti ruumiit)
  • Vuoden vieras: Paavi
  • Vuoden eläkeläinen: Ronald Reagan
  • Vuoden synttärit: Hitler 100 v.
  • Vuoden vainaja: Ajatollah Khomeini
  • Vuoden kirja: Salman Rushdie - "Saatanalliset säkeet"
  • Vuoden merkkipäivä: Ranskan vallankumous 200 v.
  • Vuoden vaikuttaja: Mihail Gorbatshov
  • Vuoden verenvuodatus: Kiinan mielenosoitusten kukistaminen
  • Vuoden uudistuja: Romania
  • Vuoden vaalit: Puola/Tsekkoslovakia
  • Vuoden rajanavaus: DDR
24.2.1990 "Kaislikossa suhisee" päättyi: kertakaikkiaan mainio nukkeanimaatio, ja mikä parasta, onnistunut jälkiäänitys! 

28.2.1990 Koiso Oy:ssä aioin teettää mittapuvun, mutta ystävällinen kauppias vakuutti että valmispuvuista löytyy minullekin tarpeeksi pientä, niin kuin löytyikin: luumunpunainen, raidoitus, puuvilla-viskoosi-polyesteri. Housuja kävi pikaisesti kavennuttamassa vyötäröstä. 998 markkaa, lisäksi luonnonsilkki-solmio 170 markkaa. 

4.3.1990 Pankkilakko päättyi viimein runsaan kuukauden kestettyään. Pankkitoimihenkilöt hyväksyivät yksimielisesti Jorma Reinin toisen sovintoehdotuksen, joka oli melkein sama kuin viime viikkoinen. Automaatit toimivat jo huomenna, konttorit avaavat tiistaina. Ruuhkia odotettavissa aluksi, siksi pankkiasiat pitäisi pistää tärkeysjärjestykseen (esim. erääntyneet laskut yms.).

12.3.1990 Liettuan parlamentti antoi eilen itsenäisyysjulistuksen hyväksymällä vuodelta 1918 peräisin olevan itsenäisyysjulistuksen. Samalla otettiin käyttöön vuoden 1939 perustuslaki ja muutettiin valtion nimi Liettuan tasavallaksi, pudottamalla vanhasta virallisesta nimestä pois määreet "sosialistinen" ja neuvosto-". Niin ikään hyväksyttiin Liettuan vanhan lipun uudelleenkäyttö ja parlamentti valitsi tasavallan uudeksi presidentiksi Liettuan kansanrintaman johtajan Vitautas Landsbergisin - ensimmäinen ei-kommunistinen valtionpäämies Neuvostoliiton historiassa. Liettua oli itsenäinen valtio 1918-40. Moskovan ei uskota käyttävän sotilaallista voimaa, koska se romahduttaisi uskon Gorbatshovin perestroika-politiikkaan, mutta talouspakotteet ovat mahdollisia. USA on kehottanut Neuvostoliittoa kunnioittamaan Liettuan päätöstä. Käytännössä se ei vielä lopullisesti synnytä itsenäistä valtiota, mutta on tärkeä askel sitä kohti. Edessä on vaikeat neuvottelut Neuvostoliiton kanssa.

23.3.1990 Klo 13 Optiikkaan. Piilolasien laitto ja otto alkoi jo sujua. Piilolasioptikko sanoi hämmästyneensä miten hyvin näen niillä hajataitostani huolimatta. 

25.3.1990 "Kun mies haluaa miehen": puolen tunnin keskustelu iltamyöhään TV 1:ssä kahden homon ja heteron välillä. Alunperin piti nähtämän kahden nuoren lääkärin, Karin ja Tapion, suhteesta kertova dokumentti "liitto", joka esitettiin viime keväänä Tampereen elokuvajuhlilla, mutta esiintyjät kielsivät sen valtakunnallisen julkisuuden pelossa.

26.3.1990 Teetin tämän hetken muotikampauksen, eli sivuilta ja niskasta lyhyt, päältä kihara (pehmennys). En kylläkään muodin vuoksi vaan koska se vaikutti kivalta - upea lopputulos! ...Hiukseni ovat juuri niin kuin ajattelin ja näyttää paremmalta kuin uskalsin toivoakaan. [Tänä päivänä näen hiukan toisin kun katson valokuvia...]

28.3.1990 Kauneushoitolassa ihonpuhdistus + ripsien värjäys! Kolme värisävyä, käytti tumminta. Kirveli poistettaessa. Kesto kolmesta viikosta kolmeen kuukauteen, keskimäärin yksi kuukausi; kuluu aina kun pesee. Pirjo kehui vaikka vaihtavansa ripsiä kanssani, ovat minulla niin pitkät. (Vähän kyllä epäröin ennen värjäystä, mutta tuli tehtyä ja kyllähän se aikanaan lähtee.) Kysyi haluanko kulmiinkin väriä, mutta enpä nyt. Sanoi lisäksi tukkaani "söpöksi" (pitäisiköhän olla immarreltu; "söpö"?). 

1.4.1990 Eilen siivosin huoneeni ja aloitin pakkaamisen, kaksi kassia: toilettilaukku tarvikkeineen, kenkäpussi (urheilutossut, kenkävaha + nauhat), sukkia ja alushousuja joka viikonpäivälle (lyhyet kalsarit, koska vievät vähemmän tilaa), toiset housut, viisi kauluspaitaa, farkut, oloasu, henkselit, kahdet solmiot ym. pientä, piilolasinesteet (silmälasit povitaskuun), kalenteri + tulo/meno-vihko, kynäpenaali sisältöineen, kirjekuoria, lehtiö yms., taskuradio, kamera, särkylääkkeitä, vitamiinit, laastaria, vanua, pumpulipuikkoja. (Ihme että mahtuivat.)

2.4.1990 Siviilipalvelus! ...Kumma kyllä ei hermostuttanut tippaakaan. Kun ajattelee vain kaikkea negatiivista mikä taakse jää, ei tulevaisuus huolestuta. Vaikka kyllä esim. eilinen käynti Mikan [veljeni] kanssa kahviossa tuntuu haikealta; elämän pieniä iloja. Jyväskylän asemalla tapasin erään toisen samasta autosta, samalla matkalla; kuulemma asunut itsekin joskus Virroilla...
Ilmoittautumisen jälkeen varustehaku: otin vain kolme pyyhettä (lukon kaappiin saa myöhemminkin), sillä vuodevaatteet on valmiina siellä minne majotuin. Kuulun nimittäin kouluhallituksen sijoitusvelvollisiin ja meikäläiset majoitettiin koululle noin 1 km kurssikeskuksesta (oma sauna mm.): huoneeni numero on viisi. Iltapala tiedotustilaisuuden jälkeen noin 18.30. (Leipä, tee, jogurtti.) Ilmoittauduin kasvisruokailijaksi... Täytimme kyselylomakkeen, jätimme siviilipalveluskutsun ja saimme palvelukseen astumistodistuksen. 

3.4.1990 En nukkunut koko viime yönä, vaikka luulin olevani kuoleman väsynyt. Nukkumista ei totisesti edesauttanut puoleen yöhön (ehkä ylikin) jatkunut mökä käytävässä: solussa ei ole väliovea... 
Tämä on kyllä oikea pakkolaitos, olisiko vankila yhtään pahempi? Olisi edes Jyväskylän välittömässä läheisyydessä, mutta täällä korven kätköissä! Killinkoski tuntuu isoltakin paikalta tähän verrattuna ja jo nyt toisena päivänä todella rakkaalta...
Anoin ilmaismatkaa kotiin viikonlopuksi, sillä olen suoraan sanoen masentunut - itku ei ole kaukana; kaikki menee päin helvettiä ja olen ulkopuolinen kaikessa kuten aina! Keskivertosivari ei olekaan sen järkevämpi kuin muut, kuten kuvittelin: monien kohdalla ihmettelen, ovatko ne täällä vain ettei tarvitsisi leikata tukkaa. 

4.4.1990 Tänään olisi Keski-Suomen sivarien lakkopalaveri kahvila-ravintola Katrillissa klo 18. Lakko alkaa kaikkien siihen lähtevien osalta maanantaina 23.4. (Meikä ei halua kurinpidollisia seuraamuksia, joten ei kiitos: kunhan selviäisi kunnialla läpi aluksi nämä kaksi kuukautta). Sillä protestoidaan palvelun kestoa mm. 
Eilen illalla taas soi musiikki kovalla ja pidettiin ryyppäjäisiä tuossa aulassa. En ole enää niin allapäin kuin eilen; jos viikonloppuisin pääsee kotiin, niin kai tämän kestää? (Vetäjien suhtautuminen alkoholiin on, että "kunhan se ei näy tunneilla...")
Ihana hiljaisuus, kun väki on kaupungissa: bussi takaisin lähtee vasta 1.00 (tavallisesti 23.20). 

5.4.1990 Joukossa on hopeaseppä ja ympäristöfyysikko, jopa YLEn yö- ja rockradion toimittaja! (Enää kolme yöradiota tässä kuussa, toukokuun viimeisenä päivänä rockradion "hautajaiset": radion kakkosverkosta tulee nuortenkanava). 

15.4.1990 Ruotsalaissyntyinen valkokankaan legenda, jumalainen Greta Garbo kuoli 84-vuotiaana New Yorkilaisessa sairaalassa. Hän esiintyi kymmenessä mykkä- ja 14 äänifilmissä, muistetaan traagisista hahmoistaan, mm. Kamelianainen, Mata Hari. Vetäytyi julkisuudesta jo vuonna 1941 vain 36-vuotiaana. 13 vuotta sen jälkeen sai erikois-Oscarin (ainoansa, ehdolla kolme kertaa), jota ei saapunut noutamaan. Omaiset hautaavat hiljaisuudessa perjantaina. 

23.4.1990 Sivarilakko, sekä täällä että muissa koulutuspaikoissa vain yhden päivän tempaus... III ryhmästä oli lisäkseni vain yksi "rikkuri"... kaikkiaan "rikkureita" oli 11 eri ryhmistä...
Paikalla kävi yksi radiotoimittaja sekä kaksi tyyppiä "Ajankohtaisesta Kakkosesta" - tulee huomenna ulos! (Saattaa olla, että minunkin piirteeni jossain vaiheessa ikuistuivat filmille.) Sattuma nimittäin madalsi julkisuuskynnystä: työvoimaministeri Matti Puhakka oli rutiinikiertueella Keski-Suomessa - jo alkuvuodesta sovitulla - ja kävi täällä seurueineen! Kysyi meiltäkin mistä olimme kotoisin yms. [Todellakin kävi niin, että myös minä vilahdin Ajankohtaisessa Kakkosessa - soitin äidille ja pyysin nauhoittamaan sen; ensiesiintymiseni televisiossa, heh.]

25.4.1990 Tämä paikka on muuten kuulemma joskus ollut todella eräänlainen rangaistussiirtola: puolustusvoimat lähetti tänne riviin sopeutumattomia suota kuokkimaan! Kuka sanoikaan, että historia toistaa itseään. 
Suomen tällä hetkellä noin 800 sivarista runsas kolmannes, noin 300 sivaria, osallistui lakkoon. Uuden lain mukaan palvelusaika lyhenisi 13 kuukauteen. Noin 60 sivaria oli valmis jatkamaan pitempäänkin seuraamuksista piittaamatta. 

3.5.1990 Kirje Jounilta [kaveri]: kirjoitti, että pisti toisen synttärilahja-patukkani [carob-patukoita, joita tuolloin söin suklaan sijasta] roskiin, kun oli niin pahaa että meinasi oksentaa! No, makunsa kullakin. Lisäksi Body Shopin voiteet joutuivat kuulemma hyllylle, kun "eivät tehonneet vaaditulla tavalla". (Ihmeitäkö se odottaa?) Ja tee kuulemma joutui "kokoelmaan". - Ensi vuonna taidan lähettää kortin?! 

Kalenteriini liimaamani lehtileike toukokuussa 1990 kertoo: "54-vuotias näyttelijä Richard Chamberlain on kyllästynyt faniklubilaisten ja muiden naisten objektina olemiseen. Joten hän totesi avoimesti: - Olen homoseksuaali ja rakastan yhtä miestä! En voi valehdella enää." Hmmm... Wikipedian mukaan hän kertoi homoudestaan julkisesti 2003, mikä ei siis selvästikään pidä paikkaansa.

8.5.1990 Olen saanut soittopyynnön Ruoveden kunnasta/sivistysosasto palveluspaikkaa koskien! Upeaa, paremmin ei voisi sopia - vain noin 34 km Virroilta! 

9.5.1990 Minun piti osallistua I ryhmän palontorjuntaopetukseen, koska ATK menee päällekkäin III:n palontorjunnan kanssa. (Ja mielelläni osallistuinkin: viime aikoina on ollut mukavaa juuri siksi, ettei ole ollut III ryhmän tunteja - mitä vähemmän näkee sitä porukkaa, sen parempi: varsinkin eräs hesalainen hopeaseppä, X.X., ärsyttää suunnattomasti: jo ulkomuoto, iso korsto, sitten puhetapa, "tota, niinku, sillee..." oikein hitaasti venytellen, ja lopuksi nauru: HEH HEH HEH!)
Pari lakkolaista muualta kiersi ryhmissä provosoimassa lisää väkeä riveihinsä. Muutama löytyikin ainakin päiväksi, pariksi. 

19.5.1990 Torstaiset-lehti on lakkautettu, viime viikolla ilmestyi viimeinen numero! Suomen Selän Sanomat osti sen... Helpotus siinä mielessä, että minulla ei olisikaan yhtään uusia ideoita sarjiksiini ja piirtäminen oli aina kovan työn takana. Vahinko vain, että niin paljon jäi julkaisematta.

25.5.1990 Aksel Kallen-Gallela on sanonut nerokkaan lauseen, jonka minäkin allekirjoitan omalta kohdaltani: "En rakasta elämää sellaisena kuin se on, vaan sellaisena kuin sen pitäisi olla." 

28.5.1990 Tänä iltana on päättäjäisbileet, joihin on tehty kiljua. [henkilö x] tuli pyytämään minuakin mukaan edes katsomaan touhua... No, minähän en juo (seikka, joka taatusti järkyttäisi perinpohjin muut täällä), enkä niin ollen viihtyisi humalaisten seurassa. Viinanjuonti ei vastaa käsityksiäni hauskanpidosta - eipä silti, että edes muistaisin milloin minulla on ollut hauskaa viimeksi. 

30.5.1990 Keksin kaksi uutta filosofista määritelmää, joihin vallitsevat olot inspiroivat;
- Minun koko elämäni on ollut kuin bussimatka: istumista paikallaan katsellen vaihtuvia maisemia.
- Eniten äänessä olevat sanovat vähiten.

1.6.1990 YLEn uusi kanavajako toteutuu tänään: radion 2-verkko on nyt Radio Mafia, nuorten oma kanava.

4.6.1990 Ruovedelle 8.20 kamat mukana (yksi kassi kokemuksesta viisastuneena)... Klo 15 jälkeen V vei minut asuntooni, vain vähän matkaa koulutoimistosta. [Hän oli lähin esimieheni, miespuolinen. Olen aivan pöyristynyt luettuani tätä kirjoitusta varten kaikki muistiin merkitsemäni suoranaiset ilkeydet minua kohtaan, mitä hänen suustaan kuulin kuukausien aikana vasten naamaa! Ei mikään mukava ihminen. Lisäksi hän pystyi vääntämään asiasta kuin asiasta kaksimielisen vitsin, ja viljeli niitä ahkerasti. Hänen asemassaan. Sellaista odottaisi korkeintaan rakennustyömaalla. Kai se siihen maailman aikaan vielä oli hyväksyttyä.]

5.6.1990 Täytyy sanoa, että ainakin Ruovesi on kauniimpi kuin Virrat: täällä on paljon enemmän vihreää... Sain toimistosta vähän paksummat verhot että saan paremmin nukuttua ja puhdistusaineita + rättejä (fosfaatteja, synteettisiä tensidejä, klooria... eihän niitä voi käyttää ekologisesti ajatteleva ihminen!) 

8.6.1990 Kämppääni vietiin sänky, yöpöytä ja pyynnöstäni myös matto (iso sellainen, jonka imurointiin tarvitessani saan toimistosta vanhan pölynimurin), jotta voisin joogata täälläkin.

9.6.1990 Viikon aikana en kaivannut kotiin kertaakaan ja nyt maltan tuskin odottaa maanantaita, että pääsen takaisin Ruovedelle. Koen Killinkosken ilmapiirin ahdasmielisenä, kun kaikki tuntevat ja naureskelevat selän takana (usein kyllä ihan avoimestikin). 

10.6.1990 Ehdotin äidille ettei enää ostaisi valkoisia vehnäjauhoja ja puhdistettua sokeria ja lupasin tuoda luontaistuotekaupan vaihtoehtoja lisää. Sanoin myös, että käyttäisi voita margariinin sijasta, kuten luontaistuoteala suosittelee, mutta on kuulemma kallista.

11.6.1990 Ruovedellä on lasinkeräyslaatikko kunnantalon edessä: tänne täytyykin kotoa raahata kaikki luontaistuotekaupan pullot ja purkit! Miksei Virroilla olla yhtä edistyneitä, vasta hiljattain sinne saatiin paperinkeräyspisteet (Killinkoski oli siinä edelläkävijä).

14.6.1990 Kahvitauolla on monesti sellaisia sisäpiirin keskusteluja, että vaikka haluaisi osallistua, ei voisi, kun ei tiedä paljoa paikallisista asioista. Tänään sentään kääntyi puhe siviilipalvelukseen ja varsinkin x.x. kehui kovasti sen ratkaisun tehneitä ja sanoi että sivarit ovat älykkäämpiä kuin muut! (Noin minäkin luulin ennen koulutusjaksoa - omalla kohdallani se kyllä pätee, kerskumatta.) Olin syystäkin hieman vaivautunut. 

16.6.1990 Tein Voi Hyvin-lehden reseptillä hampurilaisia (kokojyväsämpylä + kasvispihvi) ja marjajäätelöä soijamaidosta ja pakastemansikoista! 

19.6.1990 Neuvostoliiton kotimaan lennolla Riikasta Leningradin kautta Murmanskiin olleen Tupolev-matkustajakoneen kaappasi heti nousun jälkeen 20 v. Oleg Kozlov aamupäivällä, valepommilla uhaten, päämääränään Tukholma. Koneen kapteeni harhautti miestä ja laskeutui klo 10.41 Helsinki-Vantaan lentokentälle. Suomalaisviranomaisten kanssa käymänsä lyhyehkön neuvottelun jälkeen kaappari antautui puolilta päivin ja pyysi poliittista turvapaikkaa Suomessa. Odottaa poliisin hoivissa päätöstä.

24.6.1990 Jo toinen neuvostoliittolainen konekaappari on päätynyt Suomeen ja anonut turvapaikkaa!

28.6.1990 Kaksi neuvostoliittolaista konekaapparia on vaihteeksi epäonnistunut yrityksessään kaapata Neuvostoliiton sisäisellä lennolla ollut kone Turkkiin. (Toisaalta eiväthän edellisetkään aivan onnistuneet.) Jo ennen kahta Helsinki-Vantaan lentokentälle päätynyttä kaappausta kaapattiin kone Tukholmaan, niin että vilskettä on riittänyt sillä rintamalla viime aikoina. 

1.7.1990 Tänään yhdistyvät Itä- ja Länsi-Saksan taloudet, eli maksuvälineeksi tulee vahvempi D-markka. Samoin lakkaa olemasta Saksoja jakanut rajalinja. Loppuviikosta 27 aloitetaan neuvottelut yhdistymisen toisesta vaiheesta, mm. Bonn vai Berliini pääkaupungiksi.

9.7.1990 Kurssiesite Luontaistuotealan keskusliitto ry:ltä tuli (uusiopaperikuoressa tietysti, mukana Herbamare-näyte). Kurssi alkaa Helsingissä järjestettävällä luentopäivällä ja päättyy lopputenttiin. Kurssimaksu kahdessa erässä kattaa osallistumisen aloituspäivään + lounaan, kurssikansion, kirjat, opintojen ohjauksen ja oppikirjeiden korjauksen, osallistumisen lopputenttiin + lounaan sekä todistuksen kurssista. Kurssi antaa perustiedot alasta, luontaistuotteista, niiden raaka-aineista, valmistuksesta ja käytöstä, lainsäädännöstä sekä ravitsemustieteestä. Oppiaineita neljä: fysiologia ja ravinto-oppi, ruokavalio-oppi, tuoteoppi, kauppayrttioppi ja luontaiskosmetiikka, luonnonmukainen viljely. Kuhunkin aineeseen liittyy 1-4 oppikirjettä, luettavaa aineistoa yhteensä noin 1000 sivua. 

10.7.1990 Soitin Marketta Hoogestegerille ja ilmoittauduin luontaistuotetietouden peruskurssille!

13.7.1990 Viime tiistaina ja torstaina on taas kerran (siis kaksi kertaa) yritetty kaapata kone Neuvostoliitossa; alkaa tuntua todella surkuhupaisalta...

- Kun on tehtävä valinta ja jättää sen tekemättä, sekin on sinänsä valinta. (William James)

29.7.1990 Olen löytänyt uuden herkun - paahdetut auringonkukan siemenet soijakastikkeen kera.

30.7.1990 "Life returns on its way into a mist, its speed is its quietness again: existence of this world of things and men renews ultimately their never needing to exist. Again knowledge will study others, wisdom is self-known and muscle masters brothers: self-mastery is bone; content may never need to borrow, ambition will wonder blind, and as vitality cleaves to the marrow leaving death behind. The universe is deathless because having no infinite self it stays infinite. Clarity has been manifest in heaven and purity in the spirit. Man has no death to die."
Oheinen teksti on edesmenneen filosofi lordi Bertrand Russellin vastaus kysymykseen "ovatko mielipiteenne kuolemanjälkeisestä elämästä muuttuneet oman kuolemanne jälkeen vai uskotteko yhä, ettei kuoleman jälkeen ole elämää" automaatti-kirjoituksella Matthew Manningin kautta. Suomennettuna suurinpiirtein:
"Elämä palaa matkallaan usvaan, sen vauhti on jälleen sen hiljaisuus: tämän maailman asioiden ja ihmisten olemassaolo palaa lopulta siihen, ettei niiden koskaan enää tarvitse olla olemassa. Tieto on jälleen tutkiva muita, viisaus on itsekussakin ja lihasvoima hallitsee veljiä; itsekuri on opittu, tyytyväisen ei koskaan tarvitse lainata, kunnianhimo harhailee sokeana, ja kun elinvoima tunkeutuu ytimeen jättää se kuoleman taakseen. Maailmankaikkeus on kuolematon koska sillä ei itsessään ole ääriä, se pysyy äärettömänä. Kirkkaus on nähty taivaassa ja puhtaus sielussa. Ihmisellä ei ole ainuttakaan kuolemaa kuoltavana." 
(Matthew Manning: Linkki tuntemattomaan, Otava/Keuruu 1975. Suomentanut Kirsti Jaantila. Englanninkielinen alkuteos: The Link, The Extraordinary gifts of a teenage psychic.)

1.8.1990 Tampereelle... Aika suggestoterapeutti Risto Niilekselle klo 9.00... Kyseli aluksi kaikenlaista elämästäni ja kertoi hypnoosista ensin itse, sitten kasetilta käväistessään kaupassa. Suositteli Dyerin kirjaa "Hyväksy itsesi, uskalla elää", ja lainasi kasetin, jolla kertoo ahdistuksen synnystä ja itseluottamuksen puutteesta, sekä myi 90 markalla rentoutuskasetin, jota voi kuunnella mihin aikaan vain päivästä, ei kuitenkaan mielellään illalla väsyneenä. Mieluiten joka päivä (ainakin 5 pv/vko) ja joskus kaksikin kertaa - toisella kerralla parempi vaikutus. Käytyäni vessassa ja poistettuani piilolasit, mentiin asiaan: istuin nojatuolissa selkä suorana, jalat melkein yhdessä, piti kohottaa kädet vaakatasoon ja puristaa kevyesti nyrkkiin liki toisiaan, katsoa katonrajassa olevaan pisteeseen ja sulkea silmät hitaasti. Sitten Risto antoi suggestion, että vasen käsi tulee koko ajan painavammaksi. Se todella pikku hiljaa laskeutui polvelle, jonka jälkeen sain ottaa mukavan asennon. Risto jatkoi vastaavia suggestioita käyden läpi kaikki ruumiinosat, mutta en oikein tuntenut lämpöä jännityksen laukeamisesta, enkä ainakaan usko olleeni hypnoosissa - koko ajan oli kontrolli päällä. Lopussa rentouduin enemmän, kuten ihosähkömittari sormissani myös osoitti. Risto antoi varsinaisia suggestioita itseluottamustani "pönkittämään", mutta myös sellaisia että alkaisin kuntoilla; sanoin sen jääneen vähiin alussa (kysyi myös onko syömispulmia, laihuuteni vuoksi). 250 markkaa oli maksu... Jatkossa etsitään elämästäni jännityksen alkuunpanijoita.

2.8.1990 Tampereelle kuten eilen, klo 9.00 naprapaatti. Mukavan näköinen tyyppi. Paita pois ja mahalleen tutkimuspöydälle, teki jotain selälle. Sitten kylkiasentoon ja lopuksi selälleen. Ei kestänyt kauan. Pari käsittelyä vielä tarvittaisiin, mutta tarvitsen sitä ennen röntgenkuvan rintarangan alaosasta ja yleislääkärin lausunnon siitä. 

8.8.1990 Irak on joitain aikoja sitten hyökännyt Kuwaitiin, muut maat ovat ryhtymässä talouspakotteisiin (öljyputkia suljetaan) ja USA vie joukkoja Saudi-Arabian rajalle, koska maan suojeleminen kuuluu Yhdysvaltain "elintärkeisiin etuihin". Irak antoi ilmoituksen, että Kuwait on osa Irakia. 

13.8.1990 Kävin luontaistuotekaupassa ja tuli taas törsättyä, vaikka olisi syytä säästää, mutta turha tuntea omantunnon tuskia. 

15.8.1990 Muutto neuvolan yläkertaan piti tapahtuman tänään - siivosin eilen ja kävin ruokatunnilla pakkaamassa - mutta koska ei saanut ulko-oven avainta eikä huonetta oltu siivottu, nukun vielä ensi yön vanhassa kämpässä. Kävin kyllä V:n kanssa klo 15 jälkeen katsomassa luukkuani, ilmeisesti huone numero 3. Käytävässä miesten ja naisten vessat, erillinen suihku sekä yhteinen keittiö. 

24.8.1990 Soitin Ruoveden Kuntoutus ky:hyn, olen nääs päättänyt ruveta käymään salilla - ehkä Niileksen antamilla suggestioilla on osuutta asiaan - ja saada lisää painoa ja kuntoa muutenkin.

27.8.1990 Alkaa vähän potuttaa tämä yksitoikkoisuus ja rutiini, viihdyn kyllä Ruovedellä mutta en töissä: olen kurkkua myöten täynnä sitä yhtä ja samaa, jota olen aina tehnyt - ja nyt vielä niin naurettavaa korvausta vastaan. 

28.8.1990 Englannin pääministeri, "rautarouva" Margaret Thatcher vierailulla Suomessa torstai-iltapäivään asti. 
Ruokatunnilla pistäydyin 15 minuutiksi kämpille kirjoittamaan muistiinpanoja Dyerin kirjasta "hyväksy itsesi, uskalla elää": täyttä asiaa kannesta kanteen!
Illalla sitten tein sen: klo 17-18 menin kuntosalille... Sen jälkeen lähdin vielä pururadalle hölkkäämään, juoksinkin lähes koko matkan, vain muutama vastaantulija (urheilukentän takana). Uskomatonta että minä, vannoutunut koululiikunnan vihaaja, halusin tuskaa ja hikeä vapaaehtoisesti (ja hyvää teki): useimmat ihmiset lienevät pohjimmiltaan masokisteja. 

4.9.1990 Tampereelle naprapaatille klo 10.00. Käsittely oli rajumpi kuin viimeksi, mutta nyt selkä on kuulemma kunnossa. Kehotti soittamaan taas jos oikuttelee joskus. Tänään täytyy "laiskotella", joten ei siis kuntosalille. No, kun kerran lääkäri määrää, niin mikäs siinä!

7.9.1990 T [silloinen pomo, mies] sanoi kahvitauolla, että x.x:n kanssa oli puhetta ruokavaliostani: kokevat keittiössä työläänä tehdä yhdelle ihmiselle erilaista. Pitäisi olla lääkärintodistus, ettei terveydellisistä syistä voi syödä lihaa... Tänään lounaalla ei sitten enää ollutkaan mitään minulle, söin perunoita, salaattia ja leipää. Tässä loukataan minun vakaumustani, eikä henkilökohtainen vakaumus ole asia josta voisi tinkiä; inhoaisin itseäni jos nyt enää lipeäisin siitä, enkä sitä aio tehdäkään. Pitäisikö ryhtyä syömälakkoon? Myöhemmin T jatkoi, että asia on terveyskeskuksen puolelta otettu esille, eikä ole mitään "vittuilua". Katson, jos löydän jotain mitä syödä, ja jos on ongelmia, voin kertoa T:lle.

9.9.1990 Yhdysvaltain ja Neuvostoliiton presidentit George Bush ja Mihail Gorbatshov tapaavat tänään Helsingissä, päällimmäisenä keskustelunaiheena Persianlahden kriisi. Tapaaminen on presidenttien kolmas sen jälkeen kun Bush astui virkaansa viime vuoden tammikuussa. Edellinen kerta oli Washingtonissa touko-kesäkuun vaihteessa. Tapaamisesta on kehkeytymässä kaikkien aikojen suurin poliittinen mediatapahtuma Suomessa, yli 2000 tiedotusvälineiden edustajaa saapuu seuraamaan vierailua. Tapaaminen järjestetään presidentin linnassa.

10.9.1990 Lounaalla oli lihakeittoa, joten söin vain voileipää ja jälkiruoka-kiisseliä. Eräs keittäjä kysyi, onko X kertonut kasvisruoka-asiasta. Kuulemma häneltä on tullut semmoinen määräys, ettei sitä saa tarjota ilman lääkärintodistusta. (T:hän sanoi, että keittäjät kokevat sen työlääksi...) Iltapäivällä oli sentään kesäkeittoa. 

12.9.1990 Tampereen delfinaariossa syntyi viime yönä vilkas tyttö-delfiini Näsi-emolle. Jokin aika sitten Veera synnytti poikasen, joka kuoli kolmen minuutin kuluttua sisäiseen verenvuotoon. Niki synnytti kuolleen poikasen. Isäksi oletettu Joona kuoli perjantaina keuhkokuumeeseen. Sekä vapaudessa että vankeudessa joka kolmas poikanen vain jää eloon. 

3.10.1990 Vuorokauden vaihteessa sitten lopulta todellakin SAKSAT YHDISTYIVÄT!

7.10.1990 Tampereen delfiinityttö löydettiin perjantaina hukkuneena, syy ei ole vielä selvillä.

8.10.1990 Ruovedelle. Tapasin x.x:n [lääkärin sijaisen terveyskeskuksessa] yllättäen aamulla, asustelee nyt huoneessa 5... Otti puheeksi X:n "juonen" - kuten itse sanoi, koska on kasvissyöjä (ja viikonloppuna saikin kasvisruokaa), yrittää puhua X:lle ja jos se ei johda mihinkään, keksii jonkin syyn ja kirjoittaa minulle todistuksen. Hyvä kun on suhteita!

15.10.1990 Puupää-hatun (kotimainen sarjakuvapalkinto) on voittanut USA:ssa ja muualla enemmän tunnettu ja tunnustettu nimimerkki Tom of Finland, noin 70 v., jonka homoeroottisia sarjakuvia (esim. "Mike") on täällä nähty vain Setan lehdessä. 

16.10.1990 Yllätys, yllätys: KASVISRUOKA ON PALAUTETTU! 

19.10.1990 Ekan kerran vuosiin tilini saldo on alle tonnin: 956,19 markkaa! Kamalaa! 

Aamulehden liitteessä 20.10.1990 julkaistu lukijan kirjoitus: "Suomessa homot ovat aina olleet syrjitty ja halveksittu ryhmä. Kuitenkin on arvioitu, että kaikista Suomen kansalaisista joka kymmenes tuntee vetoa omaa sukupuolta kohtaan. Tähän lukuun sisältyy myös biseksuaalit eli ihmiset, jotka pitävät sekä miehistä että naisista. En oikeen ymmärrä tätä homovainoa! Miks ei jokainen saa olla sitä mitä on? Kukaan homo ei ole poikkeava omasta tahdostaan, niin kuin eivät esimerkiksi vammaisetkaan. Homoja luullaan sairaiksi, iljettäviksi jne. Se on kuitenkin vain uskomus, jonka niin sanotut normaalit ihmiset ovat homoista luoneet. Homofobiasta kärsivät ovat sellaista jengiä, joka ei ainakaan tietoisesti tunne ketään homoa tai lesboa, vaikka kuka tahansa heidän normaalia esittävistä kavereista sellainen olisikin. Mä oon ite 19-vuotias homopoika Hesasta ja olen päällisin puolin heteron näköinen. Tytöt ovat musta kiinnostuneita, mutta mä en silleen... Tietty sitä kavereille on esitettävä täysheteroa, muuten mä olisin yksin. Älkää viitsikö olla niin asennevammaisia, hyväksykää asiat asioina! Ainoa ikävä puoli tässä on, etten tunne muita samallaisia tyyppejä."
Different side of love

25.10.1990 Marraskuun alussa otetaan käyttöön ensimmäiset kuvanveistäjä Antti Neuvosen suunnittelemat luontokolikot, kielo-10 penniä ja karhu-50 penniä. 5 ja 20 pennin kolikoiden valmistus lopetetaan. Samalla astuu voimaan uusi pyöristyssääntö, jonka mukaan 1-4 penniin päättyvät maksut pyöristetään alaspäin lähimpään täyteen kymmenen pennin määrään ja 5-9 penniin päättyvät vastaavasti ylöspäin (tähän asti lähimpään viiteen penniin)... 1993 otetaan käyttöön leijonamarkka, norppaviitonen ja metsokymppi. 

Aamulehden liitteessä 3.11.1990 julkaistu vastaus edelliseen lukijan kirjeeseen: "Luin sinun, Different side of love, kirjoituksesi 'Homoudesta on puhuttava!' ja olen täysin samaa mieltä kanssasi. Olen myös nuori poika ja tunnen vetoa samaan sukupuoleen, mutta en ole uskaltanut näyttää tunteitani kenellekään saati sitten kertoa asiasta. Jos puhuisin asiasta kavereilleni olisin sen jälkeen yksin ja saisin kuunnella erilaisia haukkumisia ja huutoja joka puolelta. Miksi 'poikkeavia' ei suvaita? En usko, että yksikään homo on vaaraksi muille ihmisille. En usko myöskään sitä, että ketään pakotetaan ilman omaa tahtoa esimerkiksi homoseksuaaliseen suhteeseen. Olisi kiva tietää mistä homoviha johtuu? Sääli, että sinä Different side of love, asut Hesassa. Sun kanssasi voi kenties olla joskus oma itsensä ja puhua avoimesti."

7.11.1990 Ilta-Sanomissa oi eilen etusivun otsikko isolla: "Joka 20. on homo Tampereella" - halleluja! Ei muuta kuin laskemaan vastaantulijoita ensi kerralla. 

15.11.1990 Klo 14.00 jouduin OM-keskukseen [oppimateriaali-], jossa tulen kai olemaan tämän kuukauden ajan... Tv:stä nauhoitetaan ohjelmia, videoita esitetään viereisessä huoneessa käyville oppilailel, lainataan videoita, kirjoja, dioja, kalvoja, kasetteja opettajille. Vuokrataan laitteita ym. 

- Rakastatko elämää? Älä silloin tuhlaa aikaa, sillä se on ainetta, josta elämä on tehty. (Franklin)

11.12.1990 T soitti aamulla ja kysyi minne olen pannut alkuperäisen lautakunnan esityslistan, jonka monistin viikko sitten; kun en meinannut muistaa, sanoi suurinpiirtein että "muisti pätkii noin nuorella miehellä. Yritä nyt muistella kun teet jotain." Harmitti niin, että tirautin pari kyyneltäkin: siihen sekoittui kaikki se mielipaha, mitä tunnen koko siviilipalvelusta kohtaan, nyt kun vielä puolet on jäljellä - rangaistus tämä todellakin on. (Silti se oli minulle ainoa vaihtoehto ja Ruovesi on paras mahdollinen paikka.)

14.12.1990 Yösydännä tein piparkakkutaikinan huomiseksi, käyttäen raakaruokosokeria, täysjyvävehnäjauhoa ja melassia siirapin sijaan. 

17.12.1990 Pitkäaikainen aavistukseni osui oikeaan, vaikkei sitä minulle ole suoraan sanottu kertaakaan: menen OM-keskukseen huomenna ja tämä x.x. tulee koulutoimistoon. Ei kovin kauan sitten olin suorastaan raivoissani pelkästä mahdollisuudesta, että näin voisi käydä, mutta nämä päivät toimistossa tässä välissä ovat muuttaneet mieleni, olen alkanut viihtyä OM-keskuksessa ja pelkäsin jo, etten pääsisikään sinne enää. Siellä saa rauhassa vaikka pyöritellä peukaloitaan, kun ei koko ajan olla niskaan hengittämässä. 

22.12.1990 Leivoin joulutorttuja, niitä tuli 40 kpl eli huomattavasti enemmän kuin reseptissä sanotaan. Luumusoseen tein myös itse, sitä jäi vielä puolet yli, kun käytin kaksi pussia kuivattuja luumuja. Lisäksi tein neljä joululimppua, joista kahteen laitoin rusinoita. Lopuksi vielä glögiä Biotta-rypälemehusta. 

23.12.1990 Tein huomiseksi tofu-porkkanapateen, kasvistahnapaistoksen ja punajuurimurekkeen. 

24.12.1990 Tein lounaaksi uuniriisipuuroa täysjyväriisistä (maku aivan kuten riisipuurossa pitääkin ja ohjeesta - Vogelin terveydenhoitouutiset 12/89 - tuli juuri kaksi annosta) ja luumusoppaa... Päivällistä aloin tehdä noin klo 16. Pääruokana lohta ja maustevoikastiketta. 

1.1.1991 Laadin huvikseni pari Top 10-listaa, jotka eivät tietenkään ole ehdottomia vaan suuntaa antavia. Vuoden 1990 tv-sarjat:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Vain asialliset kommentit ovat tervetulleita; kaikki kommentit tarkistetaan ennen julkaisua. Henkilökohtaisia viestejä ei julkaista (kunhan sanot että se on henkilökohtaista, ja muista e-mail osoitteesi, jos haluat vastauksen!)/Only suitable comments are welcome; all comments are checked before publishing; Personal messages are not published (if you SAY it's personal; add your e-mail address if you want a reply!).