maanantai 2. marraskuuta 2020

Tina Turnerin haastattelu


 Talven 2020 numerossaan buddhalainen Tricycle-lehti julkaisi netissäkin Tina Turnerin haastattelun, jonka on tehnyt lehden toimittaja Clark Strand toukokuussa. Haastattelussa keskitytään pitkälti Tinan buddhalaisuuteen, luonnollisesti, eli nimenomaan Nichiren-buddhalaisuuteen, joten se on minun näkökulmastani erityisen kiinnostava. Nimenomaan Tina Turnerin ansiosta minäkin olen Nichiren-buddhalainen. 

Olit jo menestynyt laulunkirjoittaja ja esittäjä kun aloit harjoittaa buddhalaisuutta varhain 1970-luvulla, mutta henkilökohtainen elämäsi oli kriisissä. Olet antanut tunnustusta henkiselle harjoituksellesi siitä että pääsit turvallisesti myrskyisten, toisinaan pelottavien aikojen läpi. Kuinka löysit Nichiren-buddhalaisuuden?

Vuoteen 1973 mennessä olin ahdistunut ja uuvuksissa parisuhde-väkivallasta, ja kävi vaikeammaksi kätkeä se joiltain ympärilläni olevilta ihmisiltä. Kun olin itsekseni studiolla äänitystiimimme kanssa, he loivat minuun joskus katseita kuin haluaisivat sanoa, "koska hankkiudut ulos tuosta sotkusta?" joka ei auttanut yhtään. Sitten eräänä päivänä nuori äänisuunnittelija sanoi jotain erilaista: "Tina, sinun pitäisi kokeilla lausumista. Se auttaa sinua muuttamaan elämäsi."

Lausuminen kuulosti siltä kuin se olisi luultavasti enempi opiskelijoita varten kuin minun kaltaistani yli kolmekymppistä äitiä. Joten sivuutin sen mielessäni. Pari kuukautta sen jälkeen nuorin poikani, Ronnie, tuli kotiin kantaen jotain mikä näytti ruusukolta, mutta olikin itseasiassa buddhalaiset rukoushelmet. Hän sanoi lausuneensa Nam-myoho-renge-kyo'ta ystävän talossa kadun varrella, ja pyysi minua sinne hänen kanssaan tapaamiseen. 

Minä halusin, mutta noina aikoina olin periaatteessa vanki omassa kodissani. Joten kerroin Ronnielle etten voinut, ja se siitä. Sitten muutama viikko myöhemmin Ike toi kotiin tämän mukavan näköisen naisen tapaamaan minua. Hän teki sitä aina, toi ihmisiä "tapaamaan Tinaa". No kas kummaa, hän alkoi puhua minulle Nam-myoho-renge-kyo'n lausumisesta. Siinä sitä taas oltiin! [Naurua]

Selvästikin maailmankaikkeus oli yrittänyt lähettää minulle viestin, ja olin viimein valmis vastaanottamaan sen. 

Mikä Nam-myoho-renge-kyo'n lausumisen harjoittamisessa on se mikä toimii sinulle?

Kun ensimmäistä kertaa opin siitä, pidin tosiasiasta että harjoitus tarjosi minulle yksinkertaisen, käytännöllisen kaavan onneen. Alkaessani opiskella buddhalaisia oppeja ja lausua enemmän, se johti minut ottamaan vastuun elämästäni ja perustamaan valintani viisauteen, rohkeuteen ja myötätuntoon. Ei kauaa sen jälkeen kun aloin lausua, aloin nähdä, että voima jota tarvitsin muuttaakseni elämäni, oli jo minussa. 

Minulle harjoitus tuntuu aktiiviselta ja virkistävältä. Nichiren-buddhalaisuuden Soka Gakkai-traditiossa me lausumme silmät auki ja pontevalla rytmisellä toistolla, jota olen aina rakastanut. Vähän kerrassaan se toi esiin rohkeuteni murtautuakseni ulos ja elääkseni itsenäistä elämää omillani. 

Jotkut ystävät naapuruston ryhmässä olivat harjoittaneet vuosia ennen kuin minä aloitin. He lupasivat että minusta tulisi onnellisempi kuin olen ikinä kuvitellut mahdolliseksi jos pitäytyisin siinä enkä koskaan luovuttaisi. He olivat oikeassa! Minä todella uskon että jokainen voi tehdä saman. 

Vuosia sitten Broadway-näyttelijätär kertoi minulle että Nam-myoho-renge-kyo'n lausuminen oli suosituin buddhalaisen harjoituksen laji viihdyttäjien keskuudessa. Mikä tässä buddhalaisuuden muodossa houkuttaa niin monia ihmisiä esittävien taiteiden parissa - näyttelijöistä ja tanssijoista laulajiin ja jazz-muusikoihin?

Se on suuri kysymys. Buddhalaiset opit yleisesti kannattavat avomielistä, hyväksyvää, ja tuomitsematonta elämänkatsomusta, jota taiteilijat pitävät vetoavana. 

Erityisesti Nichiren-buddhalaisuuden suhteen, Nam-myoho-renge-kyo'n lausumisella on niin selkeä, musikaalinen rytmi - se vastaa laulamista. Luulen, että esiintyjät tuntevat luonnostaan vetoa harjoituksiin, jotka pitävät sisällään rytmin ja äänen, ja se saattaa olla syy miksi niin monet pitävät lausumista parempana kuin hiljaisempia meditaation muotoja. Voisi sanoa, että lausuminen on eräänlaista henkistä esittävää taidetta. 

Olet joskus identifioinut itsesi "Baptisti-buddhalaiseksi". Mitä se tarkoittaa sinulle? 

Minut kasvatettiin Baptisti-traditiossa, ja käytännössä kaikki jotka tunsin kotikaupungissani, olivat Baptisteja. Lapsuuteni Baptisti-vaikutteet eivät vain kadonneet koska aloin opiskella ja harjoittaa buddhalaisuutta. Olen aina kunnioittanut perintöäni, samalla kun minulla on myös ollut etsivä henki. Tapani kommunikoida Äiti Luonnon ja maailmankaikkeuden kanssa yksinkertaisesti vaihtoi sanastoa, Baptistista buddhalaiseksi. Buddhalaisuuden kieli toimii minulle. Ja kuten olen oppinut maailman uskonnoista ja filosofioista, olen nähnyt yhteisiä lankoja jaettavan niiden kaikkien välillä. Minulle on tärkeää juhlia molempia - löytää ykseys moninaisuudessa - joka on mitä buddhalainen harjoitukseni opastaa minut tekemään.

Oliko se tuo virike löytää ykseys moninaisuudessa, joka johti sinut tulemaan osalliseksi Beyond-musiikkiprojektiin, voittoa tavoittelemattomaan liikkeeseen, joka kutoo yhteen musiikkia ja inspiraatiota Tiibetin buddhalaisuudesta, kristinuskosta, hindulaisuudesta, Nichiren-buddhalaisuudesta, ja muista traditioista? 

Kyllä, ehdottomasti. Minulla on palava tunne uskontojen välisen ja kulttuurien välisen ykseyden edistämisestä, josta syystä Beyondiin liittyminen vetosi minuun. Musiikki jota olemme luoneet Beyondin kanssa on kutsu kaikille ihmisille avata sydämensä Toiselle, kaikkien erojen tuolla puolen, ja tulla yhdistetyksi globaalina yhteisönä. 

Ja kuitenkin me näytämme elävän lisääntyvästi kahtia jakautuneessa maailmassa. Mikä on sinun näkemyksesi jakautumisesta joka parhaillaan hallitsee politiikkaa, sekä Amerikassa että ulkomailla?

Uskon, että lääke jakautuneisuuteen on jalostaa ja levittää myötätuntoa kaikkia eläviä olentoja kohtaan. Näyttää että niin monissa paikoissa on rakkauden ja ystävällisyyden kuivuus näinä aikoina. Jotkut ihmiset reagoivat kipuun aiheuttamalla enemmän kipua itselleen ja muille. Tämä on noidankehä joka luo enemmän negatiivista karmaa ja huonontaa kaikkien asioita. Ihmisperheemme täytyy lopettaa jakautuneisuuden toksinen karminen kuvio ennen kuin se lopettaa meidät. 

Amerikka horjui jo väkivallasta ja jakautuneisuudesta ennen kuin Covid-19 alkoi. Jos mitään, pandemia näyttää tehneen kaiken pahemmaksi. Jonakuna joka on selvinnyt rasismista, perhetraumasta, taloudellisesta perikadosta, ja rakkaiden ennenaikaisesta kuolemasta, minkä neuvon tarjoaisit?

Tärkein asia on olla koskaan antamatta periksi. Kaikesta huolimatta. Kun valitsemme toivon epätoivon sijaan, olemme jo voittaneet. "Talvi muuttuu aina kevääksi", on eräs suosikkisanontojani Nichirenilta. Temppu on siinä että meidän täytyy tehdä osamme auttaaksemme sitä eteenpäin.

Buddhalaisuus on opettanut minulle, että haasteidemme sisään kätkettynä ovat opetukset jotka meidän täytyy oppia murtautuaksemme läpi parempaan elämään. Niin vaikeaa kuin se voikin olla käsittää vaikeiden aikojen keskellä, kun voimme nähdä ongelmamme tuosta näkökulmasta, asiat luonnostaan muuttuvat. Silloin jopa mahdottomasta tulee mahdollista.

Toivon valitseminen on välttämätöntä, kuten on tapojen löytäminen käyttää vaikeuksiamme eteenpäin siirtymiseen. Elämässäni oli paljon niin sanottuja mahdottomia olosuhteita, joita en voinut hallita tai muuttaa, mutta oivallukseni oli että henkisen harjoitukseni avulla saatoin muuttaa tapaani reagoida haasteisiin. Ymmärsin että arvokkain apu tulee sisältäpäin.

Mikä sinusta on tärkein buddhalaisuuden aspekti joka ihmisten pitäisi pitää mielessä tänä päivänä?

Buddhalaisuus opettaa tasa-arvoa - voimaannuttavaa periaatetta, että jokaisella on potentiaali saavuttaa valaistuminen ja tulla ehdottomasti, häviämättömästi onnelliseksi. Kun tulemme näkemään tämän potentiaalin itsessämme, voimme nähdä ja kunnioittaa sitä myös kaikissa muissa. 

Kuten Soka Gakkai Internationalin (SGI) presidentti Daisaku Ikeda sanoo: "Kun ymmärrämme että elämämme ovat yhtä maailmankaikkeuden suuren ja ikuisen elämän kanssa, me olemme Buddha. Buddhalaisuuden päämäärä on tehdä kaikki ihmiset kykeneviksi tulemaan tähän ymmärrykseen." Tämä on niin tärkeää koska se on avoinna jokaiselle, kulttuurista, kielestä, jopa uskonnosta huolimatta. Se muistuttaa että jokaisella yhtälailla on potentiaali Buddhatilaan, valaistukseen, ja että meidän pelastuksemme riippuu meistä. 

Mikä tekee sinusta niin vahvan uskovan?

Todellinen todiste. Nichiren opetti että henkisen harjoituksen pitäisi tuottaa "todellinen todiste". Ja minun henkilökohtainen harjoitukseni on osoittanut minulle, kerta toisensa jälkeen, että se vain toimii. Mikään ei ole vakuuttavampaa kuin todellinen todiste. Ja se tekee minusta hyvin vahvan uskovan. 

Et ole koskaan lakannut kamppailemasta tehdäksesi itseäsi paremmaksi, et ole koskaan lakannut kilvoittelemasta. Mikä on ollut suurin haasteesi hiljattain?

Pysyä fyysisesti kunnossa ja terveenä terveyshaasteideni jälkeen. Kuluneina kymmenenä vuotena olen kokenut syövän, huimausta, aivoinfarktit, ja munuaisvian. Siinä olisi paljon käsiteltävää missä tahansa iässä, mutta minä läpäisin sen päälle seitsenkymppisenä! Ei väliä miten haastavaa se oli, tai saattaa vielä olla, mikään ei voi voittaa henkeäni.

Nyt kahdeksankymppisenä voin sanoa hymyillen, että olen totisesti voittanut elämäni joka aspektissa. Olen kiitollinen että henkinen harjoitukseni auttoi minua pysymään tyynenä ja rauhallisena, huolimatta siitä mitä tapahtui, enkä koskaan tuntenut oloani alakuloiseksi kovin kauaa. 

Mielen asenne on aina puolet taistelua, ja minun mielentilani on ollut selkeä ja vahva, kiitos Nam-myoho-renge-kyo'n lausumisen. 

Mitä haluaisit jakaa ihmisten kanssa, jotka ovat vasta aloittaneet buddhalaisen harjoituksensa?

Ole kärsivällinen ja päättäväinen. Älä koskaan lakkaa kasvamasta ja oppimasta. Ole avoin laajentamaan sydäntäsi ja mieltäsi. Tule isommaksi kuin mikään ongelma jonka kohtaat. Sisäisen maailmasi jatkuva laajentaminen on avain onneen. Soka Gakkain traditiossa me kutsumme tätä prosessia "inhimilliseksi vallankumoukseksi". 

Voitko sanoa siitä enemmän lukijoillemme, joille tämä periaate ei ehkä ole tuttu?

Inhimillinen vallankumous on sisäinen muutos, sydämen vallankumous. Se on kasvuprosessi joka tapahtuu kun työskentelemme laajentaaksemme parhaita ominaisuuksiamme voittaaksemme esteet tai vastustuksen. Ajattele sitä tapana tulla tuntemaan vapaaehtoinen kasvu turvalliseksi. Mukavuus-alueeltasi pois astuminen itsensä kehittämisen ja suuremman hyvän edesauttamisen tähden on elämänpituinen harjoitus. Mutta ihmeellisiä asioita tulee sydämesi ja mielesi avaamisesta uusille mahdollisuuksille. Uskon että voimme löytää korkeamman tarkoituksen melkein kaikessa mitä teemme - työssä tai elämässä. Se on inhimillinen vallankumous. 

Mikä on yllättävin asia jonka olet oppinut 80-vuotisen elämäsi aikana?

Iästä riippumatta elämällä on aina lisää yllätyksiä varastossa sinua varten! Jotkut yllätykset tuovat iloa ja jotkut kärsimystä. Niin tai näin, sinun täytyy rullata sen mukana, ja mikä tärkeintä, oppia siitä. Hymyile ja ole kiitollinen kyydistä - se muistuttaa että olet elossa!

Jos voisit vakuuttaa jokaisen maailmassa tekemään vain yhden asian tehdäkseen siitä paremman, mikä tuo yksi asia olisi?

Ole aina ystävällinen. Huomaat että se tulee takaisin luoksesi.

Se on hyvä neuvo jokaiselle, ja epäilen että on olosuhteita joissa sinun täytyy ensin olla ystävällinen itsellesi. Suuri osa tarinaasi henkilökohtaisesta muutoksesta oli pakosi väkivaltaisesta suhteesta. Onko sinulla neuvoa ihmisille, jotka saattavat tuntea olevansa ansassa epäterveessä suhteessa?

Sinulla ei ehkä ole suoraa kontrollia siihen mikä tulee tiellesi, mutta sinulla on kontrolli siihen kuinka reagoit. Olet vahvempi kuin luulet. Pidä huolta itsestäsi, rakasta itseäsi. Henkisen harjoituksen avulla voit nähdä itsesi ja elämäsi selvästi. Ja kun voit nähdä selvästi, voit muuttaa minkä tahansa tilanteen. Älä koskaan tyydy suhteeseen, jossa sinua ei kunnioiteta ja hellitä.

Olet puhunut julkisesti positiivisesta näkemyksestäsi ikääntymisestä. Kuinka onnistuit nousemaan yläpuolelle nuoruuteen pakkomielteisesti suhtautuvaa musiikki- ja viihdebisneksen kulttuuria? 

Olen aina toivottanut tervetulleeksi vanhenemisen ja myöntänyt ikäni ylpeydellä. Olen ehdottomasti törmännyt ikäsyrjintään urallani, mutta voittanut sen tekemällä parhaani ja näyttämällä että kokemus on arvokasta.

Kokemus tuo viisautta. Jos tähtäämme olemaan eilistä onnellisempi versio itsestämme, silloin ikä on vain numero. Elämän joka vaiheessa olen tuntenut itseni onnekkaaksi kokiessani sen mitä tulee joka vuoden myötä. Sydämessäni tänä päivänä tunnen itseni nuorekkaammaksi kuin ikinä. Se johtuu siitä että vaalin jokaista hetkeä.

Olet ottanut yllesi järkähtämättömän sankarin manttelin pitkän urasi kuluessa. Vuosien henkisen harjoituksen ja kaiken sen jälkeen mitä olet voittanut, vieläkö vihastut tai tunnet olosi epätoivoiseksi? 

Kyllä, tietenkin, olen kuitenkin todellinen ihminen! [Naurua] Ja kuten kaikki muut, koen täyden valikoiman inhimillisiä tunteita - mukaan lukien viha ja suru. Mutta olen oppinut olemaan antamatta negatiivisten tunteiden viipyä. 

Milloin tahansa tunnen varjojen hiipivän sisään, lisään valoa kuinka vain voin. Liikunnalla, joogalla, meditoimalla, lukemalla, lausumalla, menemällä kävelylle, viettämällä aikaa ystävien tai perheen kanssa. Jopa torkut voivat tehdä ihmeitä. Mutta on myös mahdollista muuntaa nuo tunteet, "muuttaa myrkky lääkkeeksi", kuten Nichiren sitä nimitti.

Ajatus on että kun kohotat elämäntilaasi, kun kehität mielentilaasi, voit käyttää siitä seuraavaa viisautta, rohkeutta ja myötätuntoa kääntämään minkä tahansa negatiivisen positiiviseksi. Se alkaa ongelmien kohtaamisesta tietoisena että sinulla on voima sisälläsi ei vain voittaa ne, vaan myös menestyä niistä johtuen - saavuttaa enemmän kuin sinulla oli ennen ja tavoittaa uusia korkeuksia. Ja kun itseluottamuksesi tarvitsee tehostusta, voit ladata sen uudelleen tekemällä mitä tahansa positiivista harjoitusta joka kohottaa sinua. Elämäntilasi nostaminen on avain merkityksellisten, kestävien muutosten luomiseen.

Tänä päivänä ne jotka tulevat ensimmäistä kertaa buddhalaisuuden pariin, ovat usein parikymppisiä. Kuten ystävä havainnoi hiljattain: Heidän ensimmäiset muistonsa ovat syyskuun 11:sta. Sitten tuli ilmastonmuutos. Ja nyt pandemia. Onko sinulla mitään neuvoja nuorille ihmisille tänä päivänä?

Ole osa ratkaisua maailmamme haasteisiin, millä tahansa tavalla joka sinulle parhaiten sopii. Ole rehellinen, tee kovasti työtä, ja ole totuudellinen itsellesi. Kova työ palvelee sinua hyvin. Älä anna helpon polun houkutuksen huijata sinua. Ainoastaan uurastus synnyttää vakaan luonteen.

Omistaudu sen tyyppiseksi henkilöksi tulemiselle, joka voi aina tuoda esiin hyvyyden itsessään ja muissa. Sillä tavalla luodaan todellista arvoa, tyydytystä, ja suloisuutta elämässä. 


Tina Turnerilta ilmestyy uusi kirja, Happiness Becomes You: A Guide to Changing Your Life for Good. 


Myös Veeti Kallio löysi Nichiren-buddhalaisuuden Tina Turnerin ansiosta.


Kaunis esimerkki mainitusta Beyond-projektista:



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Vain asialliset kommentit ovat tervetulleita; kaikki kommentit tarkistetaan ennen julkaisua. Henkilökohtaisia viestejä ei julkaista (kunhan sanot että se on henkilökohtaista, ja muista e-mail osoitteesi, jos haluat vastauksen!)/Only suitable comments are welcome; all comments are checked before publishing; Personal messages are not published (if you SAY it's personal; add your e-mail address if you want a reply!).